Društvo

Nakon oblačnih stiže nam sunčan, ali ne i mnogo topliji dan: Kad možemo da očekujemo prave prolećne temperature?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2022

-

07:12

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko oblačnih i tmurnih dana već danas zamenjuje sunčano i suvo vreme. Polje visokog vazdušnog pritiska sa severa nam, osim stabilne atmosferske situacije, donosi i hladnu vazdušnu masu, kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

"Zbog svoje cirkulacije u pravcu kazaljke na satu, anticiklon ka jugu Evrope potiskuje hladan vazduh koji nam ponovo donosi temperaturu ispod prosečnih vrednosti", kaže Gojković.

Tako je ovog jutra u predelima južno od Beograda zabeležen slab mraz i temperatura ispod nule, a u Vojvodini je ipak bilo malo toplije. Maksimalna temperatura međutim ostaje oko osam stepeni Celzijusa, a samo će mestimično na zapadu biti malo toplije.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Gojković navodi da vremenske prilike polako počinju da liče na stabilnu atmosfersku situacije. To znači, objašnjava, da je pre svega vetar u slabljenju, a pretežno sunčano vreme obeležiće današnji dan. 

"Tokom dana dolazi do postepenog razvedravanja, na severu se očekuje nešto više oblaka, dok će u južnijim predelima biti više sunčanih perioda", kaže ona. 

Za vikend će i vazdušni pritisak biti u porastu što kod hroničnih bolesnika može izazvati određene tegobe. Vreme će biti vedro i sunčano, ali prohladno. 

"Prema trenutnim prognostičkim modelima, hladna vazdušna masa se iznad Srbije zadržava sve do sredine naredne nedelje, što uslovljava da temperatura ne prelazi 10 stepeni Celzijusa. Početkom naredne nedelje imaćemo i prolazno naoblačenje koje će samo ponegde doneti slabu kišu", kaže Gojković. 

Inače, proleće kalendarski počinje u nedelju, u poslepodnevnim satima, međutim pravo prolećno, sunčano i toplo vreme, možemo očekivati tek od druge polovine naredne nedelje. Do tada, kaže Gojković, ostaje sveže i promenljivo vreme, sa ponekom kišnom epizodom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija