Društvo

I danas oblačno, ponegde sa susnežicom: Od sutra prestanak padavina i razvedravanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2022

-

07:41

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zahlađenje koje je juče uzrokovalo da maksimalna temperatura u većini mesta ne prelazi drzgu podeljak, zadržava se i danas. Vreme će danas biti oblačno, u nižim predelima povremeno sa susnežicom, a na planinama sa snegom, ali slabijeg intenziteta.

Đenovski ciklon koji je južnim i centralnim predelima mestimično doneo i do 20 cm snega, premešta se dalje ka istoku, a iznad naše zemlje dolazi do porasta vazdušnog pritiska. Zajedno sa ciklonom premeštaju se i kišonosni oblaci, te danas možemo očekivati slabljenje, a već od sutra i postepen prestanak padavina, koji će biti praćen delimičnim razvedravanje, kaže meteorlog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Minimalna dnevna temperatura danas kretala se od minus osam na Kopaoniku, pa do jedan stepen, koliko je izmereno u Beogradu. Tokom dana, temperatura prava zimska, u većini mesta oko trećeg, četvrtog podeljka, dok će samo na krajnjem severu biti do šest stepeni. 

Severozapadni vetar danas će biti slab i povremeno umeren, ali će ipak stvarati efekat hlađenja, te će se činiti da je svežije od izmerenih vrednosti.

Sa porastom vazdušnog pritiska sledi i postepena stabilizacija vremena, koja će se ovaj put ogledati u postepenom prestanku padavina i delimičnom razvedravanju, ali ne i otopljenju.

Naime, anticiklon (polje visokog vazdušnog pritiska) koji se nalazi iznad Skandinavije, ka jugu Evrope potiskuje hladan severni vazduh, što uzrokuje da temperatura u našoj zemlji bude daleko ispod proseka za drugu nedelju marta.

Prema trenutnim prognostičkim modelima do kraja nedelje temperatura neće prelaziti pet stepeni, a možemo očekivati i dodatni pad jutarnje temperature.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija