Društvo

Danas stiže naoblačenje, očekuje nas još jedan blagi ''trzaj'' zime - temperature oko prosečnih za ovo doba godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/03/2022

-

08:52

Danas stiže naoblačenje, očekuje nas još jedan blagi ''trzaj'' zime - temperature oko prosečnih za ovo doba godine
Danas stiže naoblačenje, očekuje nas još jedan blagi ''trzaj'' zime - temperature oko prosečnih za ovo doba godine - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nekoliko sunčanih, ali prohladnih dana, danas nam stiže naoblačenje. Nalazimo se u hladnoj prvoj dekadi marta, a za početak meseca biće karkteristično vreme sa temperaturama ispod i oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine, kažu meteorolozi i navode da će u narednom periodu vreme ponajmanje biti prolećno, kao i da nas očekuje još jedan blagi ''trzaj'' zime.

Meteorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković kaže da polje niskog vazdušnog pritiska sa severa Afrike, Balkanskom poluostrvu donosi vlažan mediteranski vazduh. Međutim, dodaje, sa severoistoka postoji stalni priliv hladne vazdušne mase, pa se očekujei formiranje oblaka koji će našoj zemlji, narednih dana, doneti veću količinu padavina.

"Danas, do sredine dana, oblaci će prekrivati nebo iznad većeg dela Srbije, dok će padavina biti samo na krajnjem jugu. Padavine će iznad južne Srbije zadržavati severni i severoistočni vetar, koji nam već danas donose dodatno zahlađenje. Sneg i susnežica padaće i u nižim predelima, jer maksimalna dnevna temperatura na jugozapadu i jugu zemlje neće prelaziti četiri stepena. U severnijim predelima ipak će biti malo toplije, sa temperaturom do sedam stepeni Celzijusa", kaže Gojković.

U noći između subote i nedelje vetar menja svoj pravac na istočni, što omogućava proširivanje padavinske zone dalje na sever. 

Meteorolog Đorđe Đurić ovo potvrđuje dodje da nas u nedelju očekuju i vetar i kiša.

 

 

"Poslednjeg dana nedelje će se padavinska zona proširiti na celu Srbije i u svim predelima biće oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima i sa snegom. Sneg se očekuje i u nižim predelima na jugu Srbije. Zbog razlike vazdušnog pritiska duvaće i jak istočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima", kaže Đurić.

Dobra vest je, isitiče, da će vetar postepeno oslabiti. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od tri stepena Celijusa na jugu do devet na severu i istoku Srbije. U Beogradu u subotu do osam stepeni, a u nedelju do šest.

Kakva će biti sledeća nedelja?

Gojković kaže da će se prema trenutnim prognostičkim modelima tokom cele naredne nedelje zadržavati se hladno i promenljivo vreme. 

"Već u ponedeljak možemo očekivati postepeno slabljenje, a u utorak i prestanak padavina, međutim potpunog razvedravanja i otopljenja neće biti", kaže Gojković.

Od sredine nedelje smenjivaće se sunčani i oblačni periodi, koji će povremeno biti praćeni slabim snegom.

"Temperatura tokom cele nedelje neće prelaziti četiri stepeni, što je znatno ispod normale za ovo doba godine. Uzrok ovako hladnom vremenu u našoj zemlji je stacionarno polje visokog vazdušnog pritiska iznad Skandinavije, koje svojom cirkulacijom u pravcu kazaljne na satu, potiskuje hladan, polarni vazduh ka jugu Evrope", kaže Gojković.

Navodi da će se prema trenutnim prognostičkim kartama hladan vazduh iznad Skandinavije zadržati sve do 20. marta, što znači, kaže Gojković, da će vreme biti hladno i promenljivo sve do kalendarskom početka proleća, koje nam stiže upravo 20. marta u 16.33 sati.

Komentari (0)

Srbija