Društvo

Od vikenda pada temperatura, ali znači li to i povratak prave zime

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2022

-

07:27

Od vikenda pada temperatura, ali znači li to i povratak prave zime
Beograd na vodi - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nekoliko sunčanih dana, sinoć smo se ponovo našli pod uticajem hladnog fronta sa severa Evrope, koji je bio praćen pojačanim vetrom, ali i naoblačenjem. Oblaci i slabe padavine tokom noći su zahvatali jugozapadu i zapadnu Srbiju, a danas se premeštaju i na ostatak zemlje, kažu meteorolozi, koji najavljuju zahlađenje za poslednje dane februara, a kako navode temperature neće biti u skladu sa kalendarom.

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da je ciklon sa Atlantika na jugu Evrope potisnuo hladan vazduh, koji je juče tokom dana stigao do Mediterana, gde se formirao Đenovski ciklon, a to znači oblačan i tmuran dan.

"Danas će vreme biti oblačno i tmurno u celoj zemlji, dok će kiša, susnežica i sneg padati i zapadnim, centralni i ponegde u istočnim predelima. Na krajnjem severu i jugu zemlje samo će ponegde biti slabe, sipeće kiše. Hladna vazdušna masa donosi nam zahlađenje, te će maksimalna dnevna temperatura za vikend biti od šest do osam stepeni, koliko se očekuje u Vojvodini i Timočkoj krajini. Vetar će u subotu biti pretežno severni, ali u nedelje počinje da duva iz istočnog i severoistočnog pravca, što nam od ponedeljka donosi dodatni pad temperature", kaže Gojković. 

Ovo potvrđuje i meteorolog Đorđe Đurić koji takođe za subotu najavljuje slabu kišu na severozapadu, ali za jugositok najavljuje sunčano i toplije jutro.

I u nedelju slično vreme kao u većini zemlje - oblaci i kiša, saglasni su oni. Kažu da će se maksimalna temperatura kretati od tri do sedam stepeni Celzijusa, dok će u Beogradu ona ići do pet stepeni.

"Padavine se očekuju južno od Beograda, gde će u nižim predelima padati kiša i susnežica, a u višim sneg. Zbog dugotrajnih padavina dolazi do povećanja visine snežnog pokrivača", kaže Gojković.

Ni početak naredne nedelje neće se vidno razlikovati od vikenda. Početkom sledeće sedmice na severu Srbije biće promenljivo oblačno i suvo, dok se u ostalim predelima očekuje oblačno i hladno sa kišom, susnežicom i snegom.

"U planinskim predelima očekuje se povećanje snežnog pokrivača, a u nižim predelima tek ponegde formiranje i to uglavnom u južnim i centralnim predelima, ali i ukoliko dođe do formiranja, vrlo brzo će se i topiti, jer će temperature biti u ''plusu''. U Beogradu se kiša očekuje u ponedeljak i to uglavnom ujutro i pre podne, a na Avali i padinama Avale padaće susnežica i sneg. Maksimalna temperatura biće od dva stepena na jugu do osam stepeni Celzijusa na severu Srbije, u Beogradu će se temperatura kretati od pet do sedam stepeni", dodaje Đurić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Gojković kaže da se prestanak padavina i razvedravanje prognoziraju za sredinu naredne nedelje, ali zbog severozapadnog vetra postoji stalni priliv hladnog vazduha te otopljenja neće biti, a maksimalna temperatura tokom sledeće nedelje neće prelaziti 10 stepeni, dok Đurić za sredinu nedelje najavljuje i jutarnji mraz.

"I ako se za vikend i početkom sledeće sedmice očekuje zahlađenje, pravih zimskih uslova biće samo u planinskim predelima, dok da smo još uvek kalendarski i dalje u zimi, može da nas kratkotrajno podsete susnežica i sneg u nedelju uveče i početkom sledeće sedmice u južnim i centralnim predelima Srbije", rekao je Đurić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija