Društvo

U nedelju stiže proleće, ali nas čekaju zimske temperature: Sutra najhladniji dan ove sedmice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/03/2022

-

08:14

U nedelju stiže proleće, ali nas čekaju zimske temperature: Sutra najhladniji dan ove sedmice
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Proleće nam kalendarski stiže u nedelju, 20. marta u 16:33h, ali vremenske prilike ipak neće pratiti doba godine.

Vikend koji je pred nama obeležiće vedro i sunčano, ali prohladno vreme. Jutra će biti hladna i sa mrazem, minimalna temperatura će kako danas, tako i sutra, biti ispod nule, ponegde i ispod -5 stepeni, a tokom dana živa u termometru ostaje ispod 10. podeljka.

Drugog dana vikenda istočno strujanje zameniće severni i severoistočni vetar, što će uzrokovati da nedelja bude najhladniji dan ove sedmice. Najtoplije će biti na severu i zapadu gde se očekuje oko osam stepeni, u ostalim predelima ostaje do sedmog podeljka.

Kako navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković, intenzivno polje visokog vazdušnog pritiska sa severa, svojom cirkulacijom u smeru kazaljke na satu, ka jugu Evrope potiskuje hladnu vazdušnu masu.

"Ovo nije jednodnevni fenomen, jer se ovaj anticiklon stacionirao iznad Skandinavije, a tu će se zadržati i narednih dana. Pritisak u centru ovog sistema dostiže i 1050 mb, što je izuzetno visok atmosferski pritisak. Podsetimo, normalan pritisak na nivou mora  je 1013 mb. Zbog blizine ovog sistema i u našoj zemlji dolazi do porasta atmosferskog pritiska, što nam donosi stabilizaciju vremenu, razvedravanje i slabljenje vetra", navela je Gojković.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

O uticaju anticiklona sa severa Evrope govorio je meteorolog Đorđe Đurić koji je istakao da će zbog uticaja anticiklona sa severa Evrope vreme za vikend i u ponedeljak biti stabilno, pretežno sunčano i suvo.

"Ujutro se očekuje slab do umeren mraz, a tokom dana maksimalna temperatura biće od pet do devet stepeni Celzijusa, u Beogradu do osam stepeni.  Prolazno će duvati i košava, koja će biti hladnog karaktera, tako da će osećaj hladnoće biti dodatno izražen", naveo je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

 

Vreme tokom naredne nedelje

Meteorološkinja Euronews Srbije Ljubica Gojković Kako navela je da nam nakon duge zime, pravo prolećno vreme stiže sa blagim zakašnjenjem, međutim stabilna atmosferska situacija iznad Evrope donosi sunčane dane i prijatne dnevne temperature.

Prohladno, ali sunčano vreme zadržava se sve do sredine naredne nedelje, kada će doći do priliva nešto toplije vazdušne mase koja će uzrokvati porast temperature, kako u jutarnjim satima, tako i tokom dana.

"Prema trenutnim prognostičkim modelima u utorak će prolazna oblačnost zahvatiti krajnji jug naše zemlje, donoseći slabe padavine, dok se u ustatku Srbije zadržava sunčano vreme. U sredu će malo toplije i sunčano, a već od četvrtka živa u termometru prelazi 15. podeljak", kazala je meteorolog Gojković.

Đurić je naveo da bi u narednom periodu nedostatak padavina mogao da poveća i intenzitet suše, što bi se nepovoljno odrazilo na poljoprivredu i ratarstvo, koji su u prethodnom periodu već b ili ugroženi zbog niskih tempertaura i jakih mrazova.

"Inače, februar i mart u proseku su najsušniji meseci u Srbiji, dok su maj i jun u proseku meseci sa najvećom količine kiše", doda
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija