Društvo

Ciklon donosi naoblačenje i novu turu peska iz Sahare - temperatura pada za 10 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/03/2022

-

08:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon više od nedelju dana stabilnog, sunčanog i mirnog vremena, sa zapada nam stiže ciklon koji donosi naoblačenje, kišu, a krajem nedelje i pad temperature za više od 10 stepeni, kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"Ciklon sa Atlantika, pod uticajem zapadnog vetra premešta se preko Evrope, i večeras stiže do naše zemlje. Iako je jutro bilo vedro i toplo, kao najava dolaska približavanja ovog sistema, danas će biti pretežno oblačno, a uveče nam stižu i kišonosni oblaci, koji će prvo zahvatiti zapadne i jugozapadne predele", kaže Gojković.

Kako objašnjava, jugozapadni vetar i danas donosi toplu vazdušnu masu, međutim zbog oblaka će biti za stepen, dva svežije nego juče. Minimalna temperatura kretala se od četiri do 12 stepeni Celuzijusa, koliko je izmereno u Negotinu, a maksimalna će dostizati 22 stepena i to uglavnom u centralnim i istočnim predelima.

Gojković kaže da će drugu polovinu nedelje beležiti kiša, pojačan vetar i zahlađenje. 

"U četvrtak će biti oblačno, povremeno sa slabim i umerenim padavinama i lokalnim pljuskovima. Temperatura će u centralnim predelima i dalje biti oko 20 stepeni, međutim u Vojvodine neće prelaziti 16 stepeni. U petak umesto južnog vetra počinje da duva severni i severozapadni što će usloviti intenzivnije zahlađenje. Mešanje tople i hladne vazdušne mase iznad naše zemlje uzrokovaće da mestimično dođe do grmljavinskih nepogoda, praćenih pljuskovima", kaže Gojković.

Dodaje da će zahlađenje koje stiže krajem nedelje uzrokovaće i da temperatura padne za više od 10 stepeni, što znači da će maksimalna dnevna za dane vikenda biti oko i malo ispod 10 stepeni Celzijusa.

Pesak iz Sahare

Takođe, ponovo su izvesne i čestice peska iz Sahare koje su već sredinom marta sve zabrinule, kažu meteorolozi i dodaju da za vikend i početak naredne nedelje prognoziraju i zahlađenje. 

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava da nas od srede uveče, pa sve do subote očekuju snažna visinska južna strujanja, sa severa Afrike i iz oblasti Sahare.Do našeg područja preko Mediterana, kaže, stići će velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare.

"Reč je o potpunoj prirodnoj i bezopasnoj pojavi, koja je najviše vidljiva na vozilima, a slična situacija dogodila se i pre dve nedelje, tako da je od tada pesak i dalje vidljiv na mnogim neopranim vozilima i površinama", kaže Đurić. 

 

 

Ovo potvrđuje i meteorolog Ivan Risitić koji kaže da ovog puta saharske padavine neće biti tako obimne kao što su bile sredinom marta.

"Narednih dana bićemo u jakom jugozapadnom strujanju koje po visini donosi vazduh iz severne Afrike tako da prve kiše koje padnu mogu biti malo prljavije, ali ne u obimu u kom su bile u martu", kaže Ristić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija