Region

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog "destabilizujućih aktivnosti"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/04/2022

-

14:12

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog "destabilizujućih aktivnosti"
Milorad Dodik i Željka Cvijanović - Copyright Tanjug/AP/Radivoje Pavičić

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija uvela je sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović zbog, kako se navodi na sajtu britanske vlade, "njihovih destabilizujućih aktivnosti u BiH".

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

Britanska vlada navodi da su "ohrabreni ruskim podrivanjem međunarodnog sistema, Dodik i Cvijanović iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi se zalagali za, defakto, secesiju Republike Srpske, što je direktno u suprotnosti sa ustavom BiH".

Dodaje se da "retorika Dodika i Cvijanović preti da podrije 26 godina teško zadobijenih mira i stabilnosti, kao i Dejtonskog sporazuma, kojim je završen rat 1995. godine".

"Dodik je vršio akcije kojima je povlačio RS iz ključnih državnih institucija, koristeći opasnu, nacionalističku retoriku podele, podrivajući domaći i regionalni mir. Ohrabrivao je etničku mržnju i negirao genocid", kaže se u saopštenju.

Za Cvijanović se navodi da je je koristila svoju poziciju da podnese zakone u RS "kojima nastoji da prenese državne nadležnosti na entitetski nivo", kao i da je "javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici".

Ministarka spoljnih poslova Britanije Liz Tras rekla je da "njih dvoje namerno podrivaju teško stečen mir u BiH".

"Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je pretnja za stabilnost i bezbednost celog Zapadnog Balkana. Sa ovim jakim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti smatrati odgovornim", rekla je Tras.

Podsetimo, Dodik se već nalazi na meti sankcija Sjedinjenih Američkih Država, ali su se od januara, kada su one uvedene, političke tenzije u BiH još više rasplamsale. Svoju retoriku u poslednjih nekoliko meseci zaoštrila je i Evropska unija iz koje takođe stižu signali o sankcijama.

Poslanici Evropskog parlamenta tokom debate o situaciji u BiH početkom marta pozvali na uvođenje sankcija onima koji podrivaju suverenitet i teritorjalni integritet BiH, a ime srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika pomenuli su u više navrata predstavnici različitih politčkih grupa.

Istovremneo, Evropska komsija upozorila je na suspenziju evropskih inesticija u Republiku Srpsku i pozvala na povratak dijalogu i konstruktivnom agažmanu, kako unutar BiH, tako i na putu zemlje ka EU. 

Ipak, jedna od članica EU koja se dosad protivila mogućnosti da Dodiku budu uvedene sankcije jeste Mađarska.

Šmit: Sankcije se ne odnose na Republiku Srpsku

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit oglasio se povodom sankcija Vlade Velike Britanije Nakon prema srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović i zahvalio Kraljevstvu na, kako je naveo, opredeljenosti za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Šmit je, kako je saopšteno iz OHR, rekao da su sankcije, koje je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo protiv Dodika i Cvijanovićeve zbog narušavnja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, u skladu sa činjenicom da oni nisu "ispunili čak ni osnovne zahteve koje treba da ispuni odgovorna politika", rezultat stalnog kršenja Ustava i vladavine prava.

"Te sankcije se odnose na gospodina Dodika i gospođu Cvijanović, a ne na Republiku Srpsku i njen narod. Oni su propustili svaku priliku da se vrate konstruktivnom dijalogu, za dobrobit ljudi u ovoj zemlji, uključujući i ljude u Republici Srpskoj", naveo je Šmit i dodao:

"Umesto toga, izabrali su da ugroze Dejtonski mirovni sporazum i Ustav. Moraće da nose posledice svojih reči i dela, a britanske sankcije su nastavak posledica koje su počele u januaru, američkim sankcijama".

Šmit je rekao da se o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine ne može pregovarati, kao i da, kako je naveo, pokušaji podrivanja državnih institucija nisu prihvatljivi.

"Pozivam sve političare da budu svesni da su izabrani da služe državi i ljudima BiH", naveo je Šmit u saopštenju.

Komentari (1)

Neo

11.04.2022 15:44

Ako je bravo👏👏👏 koliko su zgrnuli i bahate se na tudjim mukama. Neka objasni Dodo odakle mu vika u Beogradu? Bravo za Britaniju 👏👏👏

Evropa