Region

U utorak zaseda GO SNP, na stolu i struktura manjinske vlade Crne Gore

Komentari

Autor: RTCG, Euronews Srbija

17/04/2022

-

14:46

U utorak zaseda GO SNP, na stolu i struktura manjinske vlade Crne Gore
Wikipedia.org/Rasho - Copyright Wikipedia.org/Rasho

veličina teksta

Aa Aa

Socijalistička narodna partija (SNP) zakazala je sednicu Glavnog odbora (GO) za utorak u 16 sati, a na njoj će biti reči o strukturi manjinske vlade Crne Gore, programskim prioritetima, sporazumu o političkim principima i o partijama koje će učestvovati, pošto je najavljeno učešće Socijaldemokratske partije, saznaje Portal RTCG u ovoj stranci.

GO SNP-a, prema Statutu partije, odlučuje dvotrećinskom većinom, prenosi RTCG.

Ova stranka učestvovala je u pregovima o novoj vladi, ranije saopštila da neće biti deo vlade u kojoj su DPS, SD i SDP.

Više od dva meseca pregovora

Podsetimo, više od dva meseca nakon što je vladi Zdravka Krivokapića izglasano nepoverenje, Crna Gora je na korak da dobije novu - manjinsku vladu.

Prema ranijim navodima, neki od ključnih resora u vladi pripali bi pokretu URA Dritana Abazovića, koji je i mandatar vlade, a čak šest ministarstava SNP-u.

Prema rečima analitičara koji su govorili za Euronews Srbija, manjinska vlada već ima nekoliko ključnih zadataka, među kojima je i saniranje ekonomske krize. Međutim, postavlja se pitanje stabilnosti te vlade, a istovremeno se polemiše o uticaju DPS-a Mila Đukanovića, koji neće biti deo vlade, ali će je podržati.

Kako su ranije navele podgoričke "Vijesti", vlada bi trebalo da ima 18 ministarstava i tri potpredsednička mesta vezana za resore. Građanskom pokretu URA bi, između ostalih resora, trebalo da pripadnu ministarstva ekonomskog razvoja, evropskih integracija i unutrašnjih poslova.

Iako još nije zvanično potvrđeno, "Vijesti" su objavile da bi lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević trebalo bi da zauzme mesto ministra odbrane, dok će počasni predsednik te stranke Ranko Krivokapić biti ministar spoljnih poslova u sastavu vlade. Mesto potpredsednika i ministra kapitalnih investicija navodno će pripasti Bošnjačkoj stranci, kao i još jedno ministarstvo, najverovatnije socijalnog staranja. Albanske parlamentarne partije bi trebalo da dobiju dva resora, a Socijalističkoj narodnoj partiji mesto predsednika Skupštine i šest resora.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa