Region

Odluka o sankcijama Rusiji objavljena u Službenom listu Crne Gore - na koga se odnose i šta obuhvataju

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2022

-

16:43

Odluka o sankcijama Rusiji objavljena u Službenom listu Crne Gore - na koga se odnose i šta obuhvataju
Predsedništvo Crne Gore - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Odluka o sankcijama Rusiji, koje je usvojila Vlada Crne Gore prošle sedmice, objavljena je danas u Službenom listu.

Usvajanjem ove odluke Crna Gora se i zvanično pridružila svim restriktivnim merama, koje uključuju i pakete individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija EU usvojila protiv Rusije.

Paket sankcija Saveta Evropske unije, koje Crna Gora na ovaj način podržava, odnosi se na 696 ruskih državljana, finansijske institucije, imovinu, medije, promet…

Vlada Crne Gore iz trećeg puta usvojila sankcije Rusije jer nije bilo saglasnosti, podseća podgorički portal CdM.

Individualne mere EU se, između ostalog, odnose i na predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, kao i na članove Nacionalnog veća za sigurnost RF i preostale članove ruske Dume.

Sankcijama su obuhvaćeni i zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Dmitrij Medvedev, predsednik ruske vlade Mihail Mišustin, ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoltsev, više savetnika predsednika RF, kao i beloruskih vojnih lica. Sankcijama je obuhvaćena i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariju Zaharovu, za koju se navodi da je centralna figura državne propagande.

Ekonomske sankcije obuhvataju finansijski, energetski, saobraćajni, tehnološki i vizni sektor i usmerene su na ključne državne kompanije, posebno na oblasti odbrane, kao i na oko 70 odsto ruskog bankarskog tržišta.

Energetske sankcije odnose na zabranu prodaje, kupovine, prenosa ili izvoza u Rusiju specifične robe i tehnologija namenjenih prečišćavanju (rafinisanju) nafte, kao i na pružanje povezanih usluga.

Što se vizne politike tiče, diplomate, drugi ruski zvaničnici i biznismeni više neće biti u mogućnosti da koriste odredbe koje se odnose na vizne olakšice, a koje omogućavaju privilegovani pristup u EU.

Između ostalog se navodi da sankcije podrazumevaju i zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa za sve osobe koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, njenu stabilnost i bezbednost, ometaju rad međunarodnih organizacija, imaju bilo kakvu ulogu u aneksiji Krima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa