Region

Plenković: Razmišlja se da li mogu da se povećaju kazne za upotrebu pozdrava "za dom spremni"

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2022

-

19:48

Plenković: Razmišlja se da li mogu da se povećaju kazne za upotrebu pozdrava "za dom spremni"
Plenković: Razmišlja se da li mogu da se povećaju kazne za upotrebu pozdrava "za dom spremni" - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Susak

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da se u razgovoru sa pripadnicima nacionalnih manjina i antifašista razmišlja da li mogu eventualno da se povećaju kazne za upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni", ali ne i o izmenama zakona koji bi zabranili njegovu upotrebu.

"Ja sam još jednom naglasio da su postojeći propisi i presude Ustavnog suda vrlo jasne što se tiče pokliča, tu mislim da samo treba ujednačiti praksu. Možemo videti mogu li se eventualno povećati kazne, kako bismo i na taj način delovali preventivno, ali i sankcionisali one koji krše zakon", rekao je Plenković novinarima nakon komemoracije povodom 77. godišnjice proboja iz ustaškog logora Jasenovac, prenela je Hina.

Hrvatski premijer, medutim, nije precizirao razmišlja li se o izmenama u sferi kaznenog ili prekršajnog zakona.

Ima više opcija o kojima se razgovara, kazao je on, dodavši da sudovi i sad imaju zakonsku osnovu, ali da treba ujednačiti sudsku praksu, što može samoinicijativno da uradi i Vrhovni sud.

On je poručio da je hrvatska vlada spremna da finansira preuređenje Spomen područja Jasenovac, dok će Ministarstvo nauke i obrazovanja nastojati da u dogovoru sa direktorima škola, osiguraju da što više učenika obiđe Jasenovac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa