Region

Posledice razornog zemljotresa u BiH: Više desetina objekata oštećeno, komunalci na terenu raščišćavaju šut i kamenje

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2022

-

17:54

Posledice razornog zemljotresa u BiH: Više desetina objekata oštećeno, komunalci na terenu raščišćavaju šut i kamenje
Zemljotres u Stocu - Copyright Facebook.com/Bljesak.info

veličina teksta

Aa Aa

Više desetina objekata je oštećeno u snažnom zemljotresu na području Hercegovine, gde se i dalje sabira materijalna šteta nastala nakon potresa, u kojem je jedna devojka poginula. Kantonalni operativni centar civilne zaštite sačinio je danas prvi izveštaj o šteti posle zemljotresa.

Najveća tragedija se dogodila u Stocu gde je poginula 27-godišnjakinja nakon što je na kuću pao komad stene, preneo je portal Klix.ba. Tokom dana nije bilo prijava povređenih osoba u Domovima zdravlja Stolac.

U Stocu je tokom jutra primljeno 20 prijava oštećenja stambenih objekata, odnosno porodičnih kuća. Radi se o napuknuću zidova i probijanju kamenih gromada na zidovima kuća.

Službenici Dobrovoljačkog vatrogasnog društva Stolac i Komunalno Stolac su na terenu, raščišćavaju šut i kamenje sa stambenih zgrada, takođe i dimnjake.

Usled potresa na teritoriji Čapljine nastupila je velika materijalna šteta na zgradama i porodičnim objektima. Trenutno se rade sanacije krova na osnovnoj školi, tri stambene zgrade i završeno je rušenje dimnjaka i popravka crepova na otprilike 30 kuća.

Do sada je prijavljeno 50 objekata za nužnu sanaciju krova. Prijavljene su štete u stanovima i nosivim zidovima pojedinih zgrada. U Mostaru, prema informacijama nadležnih, nije bilo prijava građana ili pravnih lica o nastalim štetama ili posledicama sinoćnjeg zemljotresa.

U Stocu sutra Dan žalosti

U Stocu će sutra biti Dan žalosti zbog smrti 28-godišnje Elmire Sefo, žrtve zemljotresa koji je prošle noći pogodio Hercegovinu. Dan žalosti je proglasio gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, koji je izrazio saučešće porodici i sa žaljenjem konstatovao da posledice potresa nisu samo materijalne prirode.

Pelješki most bez oštećenja

Snažan zemljotres koji je pogodio Hercegovinu, a osetio se u celom regionu, nije oštetio Pelješki most, jer je projektovan za najvišu trusnu zonu, rekli su za hrvatski portal Dnevnik iz preduzeća Hrvatske ceste. Potres, kažu, nije oštetio ni ostale objekte na gradilištu pristupnih pusteva.

Zemljotres, koji je sinoć pogodio Hercegovinu, uzrokovao je nekoliko manjih odrona na Jadranskoj magistrali i na putu kod Sobre u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. 

"Svi odroni su sanirani do ponoći", rekla je portparol preduzeća Hrvatske ceste Tamara Pajić.

Potres se osetio u regionu

Kako navode mediji u BiH, zemljotres se osetio širom te zemlje, ali i susednim državama. Podrhvatanje se osetilo u Sarajevu, Tuzli i drugim gradovima, a najviše u Hercegovini

U Mostaru su mnogi građani izašli na ulice u panici, navodi Klix.ba, dodajući da se u jednoj ulici srušio dimnjak. Saobraćaj je u toj ulici blokiran, a na lice mesta su došli i vatrogasci, dodaje sarajevski portal.

Hrvatski mediji javljaju da se potres jako osetio u Dalmaciji, ali i u mnogim drugim delovima Hrvatske, posebno na Jadranu. Zemljotres se osetio u Srbiji.

Zemljotres uživo u dnevniku 

Do potresa je došlo tokom emitovanja Dnevnika podgoričke Gradske TV, prenosi portal CdM.

"Pregovori o manjinskoj vladi trajali bi...Opa, u ovom trenutku događa se zemljotres. Nadam se da će biti sve u redu...Nastavljamo sa dnevnikom, malo je turbulentno...", rekla je voditeljka Milica Pavićević i nastavila da vodi Dnevnik.

Dodik: Mislima i srcem uz naš narod u Hercegovini

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su mu misli i srce uz narod u Hercegovini koji se suočava sa posledicama zemljotresa.

"Dok dočekujemo najveći hrišćanski praznik Vaskrs, mislima i srcem sam uz naš narod u Hercegovini koji se suočava sa posledicama zemljotresa. Učiniću sve da zajedno saniramo nastalu štetu i nastavimo razvoj naše Republike Srpske", napisao je Dodik na Tviteru.

Komentari (0)

Evropa