Region

Više od 30 potresa se tokom noći osetilo u regionu, jedna devojka poginula

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/04/2022

-

08:30

Više od 30 potresa se tokom noći osetilo u regionu, jedna devojka poginula
Više od 30 potresa se tokom noći osetilo u regionu, jedna devojka poginula - Copyright Printscreen/RTRS vijesti, Facebook.com/Bljesak.info

veličina teksta

Aa Aa

Na području Hercegovine je nakon sinoćenjeg zemljotresa magnitude 5,7 stepeni po Rihteru, tokom noći zabeleženo više od 30 potresa slabijeg intenziteta, pokazuju podaci Republičkog seizmološkog zavoda Srbije (RSZ).  Kako se vidi na listi automatski lociranih zemljotresa na sajtu RSZ, najjači naknadni potres imao je magnitudu 4,1 po Rihteru.


Epicentri svih zemljotresa bili su u blizini Stoca, u Federaciji BiH. Poginula je jedna osoba u tom gradu i u regiou je pričinjena veća materijalna šteta, a građani su proveli besanu noć u strahu od novih podrhtavanja zemlja.

Prema podacima Federalnog hidrometeorloškog zavoda, novi zemljotres je registrovan u 01.34 sati i bio je magnitude 2,7 jedinica po Rihteru. Potom su zabeleženi zemljotres u 01.55 sati magnitude 2,9 stepeni, prenosi Klix.ba.

 

 

U sinoćnjem zemljotresu stradala je jedna osoba u Stocu, kada se stena obrušila na kuću, a od zadobijenih povreda preminula je devojka.

Riječ je o djevojci Elmiri Sefo (29) iz Stoca na čiju je kuću pala stena. Članovi njene porodice za Klix.ba su potvrdili da je devojka, nažalost, preminula.

Ona je prabačena u Kantonalnu bolnicu u Mostaru. Lekari su mogli samo konstatuju smrt. Nekoliko osoba povređeno je u Stocu i oni su pušteni na kućno lečenje, javljaju mediji u BiH. U tom gradu su se od jačine potresa obrušavale fasade, a mnogi građani su besanu noć proveli u automobilima. Na kućama je pričinjena manja materijalna šteta, a reč je uglavnom o oštećenju fasada.

Prema navodima RTRS u Ljubinju i Trebinju gde se zemljotres najjače osetio nema povređenih, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

 

 

Načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinje, Stevan Bekan, izjavio je da je, iako su zbog zemljotresa u okolini Stoca građani većinom proveli celu noć na nogama, najvažnije da nema povređenih, ni žrtava.

"Imali smo veliki broj poziva građana koji su bili uznemireni. I dalje treba biti oprezan, jer je tokom noći bilo još manjih zemljotresa", rekao je Bekan za RTRS.

On je dodao da se nastavlja praćenje situacije i da je Štab za vanredne situacije spreman da pomogne stanovništvu.

"Kada je reč o brani kod Trebinja, ona može da izdrži velike elementarne nepogode i nema mesta panici, sve je pod kontrolom", istakao je Bekan.

U Ljubinju su oštećene kuće, stambeni objekti, kao i zgrada opštine. Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će opštini Ljubinje biti upućeno 500.000 konvertibilnih maraka kao vid hitne pomoći za sanaciju štete uzrokovane zemljotresom.

Došlo je i do odrona na putnim pravcima koje vode prema Hercegovini, naročito na putevima prema Stocu i Nevesinju. Odrona ima na putnim pravcima Stolac - Mostar, Stolac -Neum, Stolac - Ljubinje i Stolac - Berkovići.

 

 

Na području Mostara pripadnici vatrogasnih službi imali su samo jednu intervenciju i to neposredno nakon zemljotresa, kada se srušio dimnjak.

Šef vatrogasne službe u Čapljini Mate Jurković izjavio je da su vatrogasci od sinoć imali više od 60 intervencija.

"Sve ekipe su na terenu i sanira se šta se može sanirati. Oštećeno je mnogo kuća i zgrada, padali su dimnjaci. U centru grada oštećena je osnovna škola", izjavio je Jurković.

Prema informacijama lokalnih zvaničnika, pripadnici Štaba za vanredne situacije obišli su područje Nevesinja, gde nisu uočena oštećenja na stambenim objektima.

"Za sada nema izveštaja o šteti ni iz nevesinjskih sela. Svi putevi u općini su prohodni", rekao je za Radio Nevesinje načelnik opštine Milenko Avdalović.
 

 

Zemljotres se osetio u regionu

Kako navode mediji u BiH, zemljotres se osetio širom te zemlje, ali i susednim državama. Podrhvatanje se osetilo u Sarajevu, Tuzli i drugim gradovima, a najviše u Hercegovini

U Mostaru su mnogi građani izašli na ulice u panici, navodi Klix.ba, dodajući da se u jednoj ulici srušio dimnjak. Saobraćaj je u toj ulici blokiran, a na lice mesta su došli i vatrogasci, dodaje sarajevski portal.

 

 

Hrvatski mediji javljaju da se potres jako osetio u Dalmaciji, ali i u mnogim drugim delovima Hrvatske, posebno na Jadranu.

Zemljotres se osetio u  Srbiji.

CG: Zemljotres uživo u dnevniku, voditeljka ostala mirna

Do potresa je došlo tokom emitovanja Dnevnika podgoričke Gradske TV, prenosi portal CdM.

"Pregovori o manjinskoj vladi trajali bi...Opa, u ovom trenutku događa se zemljotres. Nadam se da će biti sve u redu...Nastavljamo sa dnevnikom, malo je turbulentno...", rekla je voditeljka Milica Pavićević i nastavila da vodi Dnevnik.

 

 

Komentari (0)

Evropa