Region

Makedonski ministar: Spor sa Bugarskom bi mogao da eskalira u "zamrznut konflikt"

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2022

-

18:25

Makedonski ministar: Spor sa Bugarskom bi mogao da eskalira u "zamrznut konflikt"
Bujar Osmani - Copyright AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Spor između Bugarske i Severne Makedonije mogao bi da eskalira u "zamrznut konflikt" ako se važna pitanja ne reše u bliskoj budućnosti, rekao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani.

Dve zemlje spore se oko kulture, nasleđa i jezika. Sofija blokira pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji i zahteva promene makedonskog Ustava, ali Skoplje tvrdi da je napravilo već dovoljno ustupaka, prenosi Euroactiv.com.

"Mislim da će u budućnosti političari imati sve manje snage i energije i hrabrosti da se odvažno bave ovom temom. Zato se bojim da će to za mesec ili dva prerasti u zamrznuti konflikt koji će trajati godinama, sa svim posledicama koje će proisteći po naše odnose, naše unutrašnje politike i prilike za region", rekao je Osmani za bugarsku televiziju BTV.

Evropska unija posvećena je nastavku napora da započnu pregovori pre kraja francuskog predsedavanja EU, rekao je juče komesar za proširenje Oliver Varhelji posle sastanka sa premijerom Dmitrom Kovačevskim.

Varhalji: EU ubeđuje Bugarsku da reši spor

Evropska unija naporno radi na tome da ubedi Bugarsku i Severnu Makedoniju da okončaju međusobni spor i da se time otvori put za početak pregovora o članstvu Albanije u Severne Makedonije u EU, rekao je danas evropski komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.

Varhelji je u Tirani rekao da odlaganje Brisela da započne pristupne pregovore sa vladama u Tirani i Skoplju ugrožava bezbednost i kredibilitet EU.

"Bezbednost EU je ugrožena i zato treba to da uradimo sada jer poverenje postaje upitno", rekao je Varhelji na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, prenosi AP.

Rama je rekao da će njegova vlada čekati do juna pre nego što promeni kurs, te da "neće čekati Bugarsku beskonačno".

Bugarska blokira početak pristupnih pregovora tvrdeći da Severna Makedonija nije ispunila deo bilateralnog dogovora. Lideri EU dali su zeleno svetlo za početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom 2020. godine, ali pošto su njihove kandidature povezane, veto Bugarske sprečava njihov napredak.

Komentari (0)

Evropa