Region

Ambasador Rusije u BiH: Visoki predstavnik je relikt prošlosti

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

23:11

Ambasador Rusije u BiH: Visoki predstavnik je relikt prošlosti
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Almir Razić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov ponovio je večeras da je principijelni stav Rusije da se bez odgovarajuće rezolucije Saveta bezbjednosti UN Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom, odnosno da, u smislu Dejtonskog sporazuma, nema nikakva ovlašćenja za vršenje svojih aktivnosti u BiH.

Kalabuhov ističe da je na tom planu nelegitimna Šmitova upotreba bonskih ovlašćenja i kada je reč o Zakonu o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

"Zadatak Kancelarije i `normalnog` visokog predstavnika jeste da pomaže političkim partijama i političarima u BiH da nalaze zajednička rešenja ovdašnjih problema, a ne da unosi dodatne momente destabilizacije kao što se dogodilo sa njegovim i određenim odlukama bivšeg visokog predstavnika (Valentina Incka)", rekao je Kalabuhov za banjalučku Alternativnu tv.

Ruski diplomata je istakao da je stav Rusije da se završilo vreme postojanja Kancelarije visokog predstavnika, te da visoki predstavnik predstavlja relikt prošlosti u BiH.

Kalabuhov je rekao da se ova kancelarija vremenom pretvara, ne u instrument za rešavanje političkih pitanja, već za pogoršanje političke situacije.

"Ona ne pomaže pomirenju u BiH. Dakle, smatramo da je neophodno ukinuti i zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika. Ovde treba reći i da naše kolege iz EU smatraju da Kancelarija visokog predstavnika nije u skladu sa suverenitetom BiH, ali oni imaju drugačiji pogled na to kako ona treba da funkcioniše", kaže Kalabuhov.

Po mišljenju Rusije, naveo je, oni su prekršili postojeće uslove za imenovanje novog visokog predstavnika. "Zato polaze od nekih svojih shvatanja, ali mi smatramo da je prošlo vreme Kancelarije visokog predstavnika", rekao je Kalabuhov.

On je dodao da je Rusija u tom smislu obustavila finansiranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH i ponovio da kolege iz Saveta za provođenje mira (PIK) imaju nerealno viđenje toga koje zadatke treba rešavati u BiH. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa