Region

Dodik: Nećemo prihvatiti da Sarajevo odlučuje o imovini RS, to je kršenje Dejtonskog sporazuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2022

-

17:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je zadovoljan sastankom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da će Zakon o nepokretnoj imovini RS biti primenjen uprkos stavovima i sukobima predstavnika međunarodne zajednice.

"Banjaluka neće prihvatiti da se u Sarajevu odlučuje o imovini Republike Srpske jer se time dodovodi u pitanje Dejtonski sporazum", poručio je Dodik.

On je naveo da saradnja Republike Srpske i Srbije nikada nije bila bolja i da je na današnjem sastanku Vučića, kako kaže, upoznao s napadima prema Srpskoj koji su sada internacionalizovani i sankcijama.

"Vučića sam upoznao o tome. Upoznao sam ga o pritiscima koji idu prema Srpskoj i njenom rukovodstvu i da je to internacionalizovano sada i sankcijama. Nemam objašnjenje osim bolesnih iluzija koje daju ti Britanci. U tom pogledu, to je neka nova pojava", rekao je Dodik.

On je naveo da sve to šalje određene poruke.

"Ništa nije neočekivano i nepozanto, nastavljam da se bavim politikom. Obavljam sve poslove i nemam nameru da menjam osnovne elemente svoje politike. Mislim da je i Vučić razumeo da mi je naprosto neprihvatljiva neistina kada bilo ko, pa i taj nemački diplomata koji i nije visoki predstavnik, kaže da ne želi da naškodi Srpskoj, a oduzima njenu imovinu", naveo je Dodik.

Podsetimo, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji je juče boravio u Beogradu, prvi put od stupanja na dužnost, upotrebio je Bonska ovlašćenja i doneo Odluku kojom je faktički poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. februara ove godine. On je ranije svoju odluku saopštio na pres konferenciji pred zgradom OHR-a, a odluka je stupila na snagu odmah po objavljivanju na internet-stranici.

"Vi kada je razvlastite javnu vlast od resursa, onda ne morate da postojite. Nije to kraj, to su sad šume i poljoprivredno zemljište, krenuće putevi, auto-putevi, vode... Ako budu vode, onda je problem hidroelektrana, eksproprijacija šjunka.. Onda bi sve treblo da centralizujemo Sarajevo", rekao je Dodik.

Kako kaže, iza svega stoji ideja da se ukine Republika Srpska. 

"Zato ne možemo da prihvatimo nikakve sugestije, jer one nisu ustavne, da se to odlučuje na nivou BiH. Muslimani onda kažu, ako odlučujemo na nivou BiH, onda ta imovina mora da bude uknjižena na BiH i onda data opštinama. To je neprihvatljivo, to je razgradnja Dejtonskog sporazuma. Mi ne dajemo saglasnost NATO i to bi trebalo da bude dovoljno", poručio je Dodik.

Dan ranije Vučić ugostio Šmita

Vučić se prethodno 14. aprila sastao sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom  i na tom sastanku naveo da se ne slaže sa odlukom Šmita da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koristeći Bonska ovlašćenja.

Šmit je 12. aprila suspendovao ovaj zakon i time poništio pokušaj vlasti tog entiteta da državnu imovinu prebace na Republiku Srpsku. Šmit je stavio van snage Ukaz predsednice RS Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

On je prvi put upotrebio Bonska ovlašćenja, koja predviđaju da Ured visokog predstavnika (OHR) može nametati ili menjati zakone, smenjivati izabrane i imenovane političke i druge zvaničnike.

Šmit je Vučiću tada izneo svoje viđenje razloga za upotrebu Bonskih ovlašćenja, dok je Vučić izrazio jasno neslaganje sa poslednjim odlukama i primenom Bonskih ovlašćenja, za koje smatra da ne doprinose stabilnosti.

Spor oko Zakona o nepokretnoj imovini u BiH

Zakon o nepokretnoj imovini je 5. aprila objavljen u Službenom glasniku RS, a usvojen je na sednici Narodne skupštine RS 10. februara. Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je izjavio 13. aprila da neće poštovati Šmitovu odluku da se poništi ovaj zakon.

Imovina Republike Srpske je imovina Republike Srpske i tu ne pomažu ni bonska, niti bilo kakva ovlašćenja, poručio je 12. aprila Dodik, povodom odluke visokog predstavnika.

Raspolaganje državnom imovinom BiH je zabranjeno zakonom koji je 2005. nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH kao državna je definisana nepokretna imovina koja je pripala BiH na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše socijalističke Jugoslavije iz 2001. godine.

Državnom je definisana i ona imovina kojom je BiH upravljala kao nekadašnja republika u sastavu SFRJ do 31. decembra 1991. godine, u vreme izbijanja ratnih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

Zakon je na snazi, sve dok ne bude usvojen novi, "kojim se uređuje provođenje kriterija koji će se primjenjivati za utvrđivanje imovine koja je u vlasništvu BiH, Federacije BiH, RS i Brčko Distrikta".

Takav zakon do danas nije usvojen.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Evropa