Evropa

Dodik: Enormno mešanje stranih zemalja - dokaz da je BiH protektorat

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2022

-

21:57

Dodik: Enormno mešanje stranih zemalja - dokaz da je BiH protektorat
Dodik: Enormno mešanje stranih zemalja - dokaz da je BiH protektorat - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Očigledno je enormno mešanje stranih zemalja u unutrašnja pitanja BiH, sto je samo dokaz da je ovo zemlja protektorat, rekao je predsednik SNSD Milorad Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci.

"Pozivamo narod da pažljivo prati ko se kako ponaša u ovom vremenu, jer ovo nije politička borba, ovo je borba za egzistenciju", poručio je Dodik.

"Kao odgovorna koalicija smatramo se odgovornima da štitimo interese Republike Srpske", dodao je on, prenosi RTRS.

Dodikje izrazio zadovoljstvo zbog toga što koalicija koja čini vlast u Republici Srpskoj ostaje jedin dastvena u nastojanju da kreira najbolji mogući pristup za predstojeće izbore i naglasio da se priprema kao da će sutra biti održani izbori i da je na sastanku koalicije razgovarano kako pristupiti tom pitanju.

Mi ćemo u koaliciji uvesti "vanredno stanje" što se tiče našeg angažovanja, kazao je Dodik i dodao da su uvereni da koalicija ima odgovornost za Republiku Srpsku i da može biti garant njene bezbednosti.

On je napomenuo da se te garancije ne vide na drugoj strani. 

Cvijanović: Pretnje, pritisci, sankcije i sila zamenile dijalog

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da su pritisci na Republiku Srpsku i njene predstavnike stalni, uključujući i pritisak da se ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

"Stalni su pritisci na poslanike i rukovodstvo Narodne skupštine da se ne usvoji neki zakon, a zatim i na predsednika da ne potpiše ono što je NSRS usvojila", rekla je Cvijanović za RTRS.

Ona je dodala da je o svemu potrebno razgovarati, a ne da se pretnjama, pritiscima, sankcijama i silom pokušava zameniti dijalog.

"Ispravno bi bilo da kažu 'vi se ovde ne razumete, vi mislite da imate pravo na to, mi mislimo da nemate'. Moramo sesti da razgovaramo o tome na ozbiljan način, a ne da nam prete i vrše pritiske", istakla je ona.

Cvijanović je naglasila da oni koji najviše pričaju o pravnoj državi najmanje rade da država to bude, jer su za to potrebni sistem i sistemska rešenja uz poštovanje Ustava i zakona, i tu onda, kako je rekla, nema nikakve sile, stranaca i nametanja.

"Svi su znali da će uslediti određene intervencije stranog faktora i sve se to moglo preduprediti. Ali valjda je bilo neophodno da jedna država izađe sa sankcijama i pokaže svoje 'mišiće', te da otplati svoj dug prema političkom Sarajevu. Onda tu imate i druge neizabrane strance, koji takođe misle da treba da primenjuju silu, a nisu imali potrebu za tim. Ipak, sve stvari mogu da se rešavaju u okviru sistema. Nije se moralo reagovati vandalski, divljački, brutalno i sa silom", rekla je Cvijanović.

Nalazimo se u jednoj opštoj brutalnosti, primetila je Cvijanović i navela da sve što je trebalo sistemski da se reši zamenila je sila.

Ona u tome vidi najveću štetu po BiH, jer joj je ostavljena samo mogućnost da se brani da opstaje silom.

Kristijan Šmit je pre dva dana izjavio da je "obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti".

Predsednica RS objavila je 7. aprila ukaz o proglašavanju ovog zakona koji bi danas trebalo da stupi na snagu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa