Region

Ustaški grafiti na pravoslavnoj crkvi u Petrinji

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2022

-

16:44

Ustaški grafiti na pravoslavnoj crkvi u Petrinji
Kosovo, crkva - Copyright AP/Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

U noći između 2. i 3. maja nepoznati počinioci oskrnavili su Hram Svetog Spiridona Čudotvorca u Petrinji ispisavši ustaške simbole na tri mesta, saopštio je danas petrinjski paroh Saša Umićević.

Kako je rekao, ustaške simboli u vidu slova "U" ispisani su na vratima, prozoru i zidu nedovršenog pravoslavnog hrama.

Umićević je naveo da je Hram Sv. Spiridona Čudotvorca u Petrinji već više puta ranije bio oskrnavljen grafitima s ustaškim simbolima, prenosi portal Novosti.

"Ovaj slučaj koji ima neskrivenu i direktnu poruku upućenu pripadnicima srpske nacionalne zajednice prijavljen je nadležnoj policijskoj upravi u Petrinji, nakon čega su pripadnici ove organizacijske jedinice izvršili uviđaj i sačinili zapisnik o ovom nemilom događaju. Ostajemo u nadi da će akteri ovog anticivilizacijskog čina biti pronađeni i procesuirani, kako bi se jasno poručilo da ovakvi i slični činovi inspirisani mržnjom nisu ogledalo multietničkog društva u kojem živimo i nipošto ne bi smeli da postanu pravilo ponašanja", poručio je paroh Umićević.

Izgradnja pravoslavne crkve u Petrinji počela je 2018. godine, a prva liturgija u ovom hramu služena je krajem 2021. godine.

Prvi Hram Svetog Spiridona izgrađen je 1785. godine u strogom centru grada, ali su ga ustaše srušile 1941. godine.

Komentari (0)

Evropa