Region

Hrvatska policija o neredima koje su izazvali navijači: Bili smo brojčano nadjačani, koristili su kamenje, palice, lance

Komentari

Autor: Index.hr

22/05/2022

-

14:23

Hrvatska policija o neredima koje su izazvali navijači: Bili smo brojčano nadjačani, koristili su kamenje, palice, lance
Hrvatska policija o neredima koje su izazvali navijači: Bili smo brojčano nadjačani, koristili su kamenje, palice, lance - Copyright Printscreen YouTube/ Kanal MUP-a RH i policije

veličina teksta

Aa Aa

Povodom nereda koje su izazvali navijači Hajduka iz Splita hrvatska policija je održala konferenciju za novinare. Oni su rekli da je razlog za nemire verovatno zabrana unosta transparenata na stadion mimo najavljenih procedura.

"Policija je reagovala na narušavanje javnog reda i mira", rečano je na početku konferencije za medije. Prema navodima, u neredima je povređeno 35 osoba, 15 navijača i 20 policajaca, ali se očekuje da se još ljudi javi lekarima i pretpostavlja se da će se ovaj broj menjati.

Kako je rečeno, policija iz medijskih navoda zaključuje da je potencijalni razlog za napad nemogućnost ulaska navijača s transparentom na utakmicu.

"Želimo reći da je organizator Hajduku i navijačima pre četiri dana poslao uslove. A to je da dva sata pre utakmice treba doneti transparent na pregled. Navijači Hajduka su se oglušili, želeli su pred samu utakmicu ući s transparentima", rečeno je na konferenciji za medije, preneo je Index.

Kako je objašnjeno, navijači su ostali van stadiona i potom najavili da su krenuli put Splita, u koloni od 260 vozila, koja je bila obezbeđena policijskim snagama.

"Ništa nije davalo povoda na ovako nešto. Kad je kolona došla do Desinca, oni staju, sve blokiraju na autoputu i naglo su istrčali i napali policiju. Kolege su bile brojčano nadjačane, desterostruko. Bilo je 16 naših kolega, a počinitelja je bilo nekoliko stotina. Napad je izvršen jako agresivno, uz upotrebu boca, kamenja, palica, lanaca, stolova, sve ono što su našli...", navedeno je na konferenciji  za medije.

Posle upozorenja upotrebili vatreno oružje

Kako su kazali, nakon što posle upozorenja da se prestane sa neredima do toga nije došlo "upotrebili su sredstva prisile, telesnu snagu, ali ni to nije dalo rezultata. Onda su ispalili nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja", rekao je policajac na konferenciji za medije.

Navijači su, prema rečima policajaca, uništavali i rušili znakove kojima su napadali policajce. Koristili su aparate za gašenje požara. "Na jedan vrlo ružan i nehuman, bahat način su izvršili napad na tih 15 policajaca", rečeno je.

"Tri policijska službenika su pucala. Dvojica su pucala u vazduh, jedan puca četiri hica, drugi osam hitaca. Treći ispaljuje osam hitaca u vazduh, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo da je tako došlo do povrede dvojice navijača. Jednom je povređena potkolenica,  jedan je povređen u visini rebara", rekao je policijski službenik dodajući da se prema njihovim informacijama danas javio još jedan navijač sa povredom od pucnja.

Sukob na auto-putu

Podsetimo, auto-put A1 prema Splitu otvoren je tek jutros nakon sinoćnog sukoba navijača Hajduka i policije, prilikom čega su dve osobe ranjene iz vatrnog oružja, a još desetine su povređene.

Državno tužilaštvo Hrvatske saopštilo je da je dežurni zamenik županijske državne tužiteljke u Županijskom državnom tužilaštvu u Velikoj Gorici, u saradnji sa MUP-om, izvršio uviđaj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa