Region

Polemika Milanovića i Brnabić zbog optužnice protiv hrvatskih oficira

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2022

-

17:32

Polemika Milanovića i Brnabić zbog optužnice protiv hrvatskih oficira
Polemika Milanovića i Brnabić zbog optužnice protiv hrvatskih oficira - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC, HINA/ EDVARD SUSAK

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Hrvatske Zoran MIlanović je, komentarišući odluku srpskog tužilaštva da podigne optužnicu protiv četiri visoka oficira hrvatske vojske, rekao da "Srbija to ne bi trebalo da radi ako želi da uđe u Evropsku uniju". Premijerka Srbije Ana Brnabić je odgovorila da je Milanović izneo "istorijsku nebulozu" kada je rekao da "Hrvatska Srbiji ovo neće oprostiti".

Milanović je, obraćajući se novinarima nakon što je učestvovao u preuzimanju helikoptera koji su donacija SAD, upitao: "Zašto je premijerka Srbije Ana Brnabić nervozna". 

"Ko je premijerka Srbije? Brnabićka još? Naša bodulica s Krka. Dobrodošla je", kazao je Milanović, preneo je hrvatski portal Index. 

Tvrdi da je Vučićev nastup u Glini (1995) krivično delo, kao i da je, navodi, "bila politička odluka da se preko nekih stvari pređe". "Mislite li da bi u Hrvatskoj neko trepnuo da se digne optužnica protiv Vučića", upitao je i dodao da to nije pametno. 

On je dodao: "Panično se boje svojih birača, nemaju slobode, uveren sam da im je jasno šta je učinjeno sa tom optužnicom. Ako svom narodu prodaješ fikciju da želiš ući u EU, onda to takvim postupkom gaziš, to ti Hrvatska neće oprostiti, iako je oprostila svašta", rekao je Milanović. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić odgovorila je MIlanoviću. Ona je na Tviteru napisala da je Milanović "u jednom od svojih logoreičnih nastupa koji samo Hrvatskoj mogu da štete", izneo, kako je rekla, "istorijsku nebulozu” kada je poručio da "Hrvatska Srbiji ovo neće oprostiti". 

"Šta? Što tražimo pravdu za ubijenu decu na Petrovačkoj cesti? Šta je sledeće? Neće nam oprostiti Jasenovac (i tako je "mit")?", upitala je Brnabić. 

"Treba, kaže Milanović, da pazimo šta radimo, da ne budemo ''bezobrazni i drski'' jer ćemo, za članstvo u EU, morati da tražimo milost od Hrvatske, kao što Šveđani sada traže milost od Turske?! Što bi moj Mate iz Stare Baške rekao: ''Ne treba ovome prva pomoć, nego poslednja pomoć", napisala je Brnabić. 

Reagovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković koji je ocenio da je u Hrvatskoj u toku otvorena i brutalna politička i medijska kampanja protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog toga što je zauzeo jedinu moguću poziciju kada je reč o zločinima počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda. 

Komentari (0)

Evropa