Region

Pusi Rajot ispred zagrebačkog zatvora traže slobodu za svoju članicu: Privedena u Hrvatskoj po zahtevu Turkmenistana

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

01/06/2022

-

17:08

Pusi Rajot ispred zagrebačkog zatvora traže slobodu za svoju članicu: Privedena u Hrvatskoj po zahtevu Turkmenistana
Pussy Riot - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Članice ruskog pank benda Pusi Rajot održale su danas konferenciju za novinare ispred zagrebačkog zatvora u Remetincu, gde su, između ostalog, pozvale premijera Andreja Plenkovića da obrati pažnju na slučaj hapšenja njihove prijateljice i aktivistkinje Ajsoltan Nijazovu, kojoj je u Hrvatskoj određen ekstradicioni pritvor.

Nijazovu traže vlasti Turkmenistana zbog navodne pronevere novca, ali su u pozadini i politički razlozi, piše zagrebački Večernji list.

Ajsoltan Nijazova uhapšena je pre nekoliko dana u Sloveniji, navodno na osnovu liste traženih osoba Interpola. Nakon nekoliko sati provedenih u policiji, a potom i izvođenja pred sud, Nijazova je puštena, a tužilac i sudija su joj se izvinili zbog nesporazuma.

MUP je saopštio da je hrvatska policija postupila isto kao i slovenačka, jer, kažu, Interpolova poternica ne može da se ignoriše.

"Članica Pusi Rajot privedena je nadležnom sudiji. U Sloveniji je proces trajao jako kratko i tamošnji je sudija je odmah presudio da bude puštena. Ista procedura je ponovljenja u Hrvatskoj, ali je sudija Županijskog suda u Zagrebu odlučio drugačije i odredio ekstradicioni pritvor. Sada traje postupak, koji ma svoje faze, a uhapšena ima pravo žalbe", naveli su iz MUP-a.

Ispred Remetinca medijima i okupljenima prvo se obratila članica benda Pusi Rajot Maria-Maša Aljohina i poručila da traže da uhapsena bude oslobođena.

"Želimo da bude slobodna, ona nije kriminalac, ruske vlasti su kriminalne. Ona nije učinila ništa protivzakonito. U Sloveniji smo imali sličnu situaciju, ali kad su je doveli na sud, sudija i tužilac su se izvinili, tužilac ju je čak i zagrlio. Nisu je zatvorili. Želim da otvorim ovo pitanje da svako zna da je u zatvoru trenutno nevina osoba. Nadam se da će uvažiti žalbu".

Potom se obratila i advokatica uhapšene Lina Budak i rekla da je brine to što njena klijentkinja slobodno putuje po evropskom kontinentu, po zemljama članicama EU, Švajcarskoj i drugim, a da je zapelo u Sloveniji, gde je sve brzo rešeno, a u Hrvatskoj joj je, kaže, određen pritvor.

Posebno je istakla da joj je uhapšena rekla da su uslovi u hrvatskom zatvoru gore nego u ruskim, gde je provela punih šest godina.

"Smeštena je u neprikladnim uslovima, u sobi sa sedam osoba, u malom prostoru, juče je bila gladna. Dana kad je uhapšena, nije imala mogućnost ni da se odmori, jede ili pije...", rekla je Budak.

Ona je potvrdila da postoji poternica Turkmenistana, iako je, kaže, njena klijentkinja tu kaznu odležala u Rusiji i da stoga ne može dva puta da robija zbog iste stvari.

List je preneo i saopštenje MInistarstva pravde koje je negiralo da su "istražnoj zatvorenici uskraćena temeljna ljudska prava.

Jedna članica pobegla od kazne u Rusiji

Podsetimo, prošlog meseca Marija Aljohina, članica benda Pusi rajot, pobela je iz Rusije nakon decenije bavljenja građanskim aktivizmom, usmerenim protiv ruskog predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ona je, prerušena u dostavljača hrane, uspela da pobegne u Litvanija, kao što što je to uradio veliki broj Rusa otkada je Putin u februaru počeo invaziju na Ukrajinu, prenosi Njujork tajms.

Bend Pusi rajot prvi put je privukao pažnju ruskih vlasti, ali i sveta, kada su članice benda organizovale protest protiv predsednika Vladimira Putina u moskovskoj Katedrali Hrista Spasitelja.

Komentari (0)

Evropa