Evropa

Filmska priča članice benda Pusi rajot: Iz Rusije pobegla prerušena u dostavljača uz pomoć saveznika s Islanda

Komentari

Autor: Njuork Tajms

11/05/2022

-

19:00

Filmska priča članice benda Pusi rajot: Iz Rusije pobegla  prerušena u dostavljača uz pomoć saveznika s Islanda
Filmska priča članice benda Pusi rajot: Iz Rusije pobegla prerušena u dostavljača uz pomoć saveznika s Islanda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Marija Aljohina, članica benda Pusi rajot, pobela je iz Rusije nakon decenije bavljenja građanskim aktivizmom, usmerenim protiv ruskog predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ona je, prerušena u dostavljača hrane, uspela da pobegne u Litvanija, kao što što je to uradio veliki broj Rusa otkada je Putin u februaru počeo invaziju na Ukrajinu, prenosi Njujork tajms.

Bend Pusi rajot prvi put je privukao pažnju ruskih vlasti, ali i sveta, kada su članice benda organizovale protest protiv predsednika Vladimira Putina u moskovskoj Katedrali Hrista Spasitelja.

Za taj čin pobune 2012. godine Marija Aljohina osuđena je na dve godine zatvora zbog "huliganizma". Ona je i nakon toga ostala odlučna da se bori protiv sistema represije, čak i nakon što je bila u zatvoru još šest puta od prošlog leta, svaki put po 15 dana, uvek pod izmišljenim optužbama koje su imale za cilj da uguše njen politički aktivizam.

Putinov govor kao "okidač"

Prošlog septembra Aljohina je osuđena na godinu dana ograničenja kretanja dok je protestovala u znak podrške zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

Međutim, tačno 10 godina od dana protesta koje su Pusi Rajot pokrenule u katedrali, Putin je održao govor u kojem je nazvao Ukrajinu zemljom koju je "stvorila Rusija", postavljajući temelje za svoju invaziju.

Aljohina je taj govor slušala na radiju iz zatvorske ćelije. Invazija je, rekla je, promenila sve, ne samo za nju, već i za njenu zemlju.

U aprilu su, takođe, vlasti odlučile da pretvore njenu kaznu u zatvorsku. Tada je odlučila da je vreme da napusti Rusiju, barem privremeno. To je bio njen treći pokušaj da napusti Rusiju, ovog puta i uspeli.

profimedia

 

Kako je opisala u intervjuu za Njujork tajms, ona se prerušila  u dostavljača hrane kako bi izbegla moskovsku policiju koja je nadgledala stan prijatelja u kome je boravila. Ostavila je svoj mobilni telefon kao mamac i da ne bi bila praćena.

Rekla je da ju je prijatelj odvezao do beloruske granice i nedelju dana kasnije uspela je da pređe u Litvaniju, uz pomoć islandskog umetnika koji joj je obezbedio putne isprave jedne evropske zemlje.

Dokument je prokrijumčaren u Belorusiju kako bi Aljohina mogla da ga iskorsti. Dok je bila tamo, izbegavala je hotele i druga mesta gde bi morala da pokaže dokaz identiteta. Na kraju, uspela je da se ukrca u autobus za Litvaniju, sa lažnim dokumentima. Nasmejala se kada je opisala koliko su je graničari bolje tretirali jer su je smatrali "Evropljankom", a ne Ruskinjom.

"Bila sam srećna što sam uspela, jer je to bio nepredvidivo za ruske vlasti.

Aljohina je svoje iskustvo uporedila sa "špijunskim romanom".

"Mislim da Rusija više nema pravo da postoji. I ranije su se postavljala pitanja kako je ujedinjena, kojim vrednostima je ujedinjena i kuda ide. Ali sada mislim da to više nije pitanje", , rekla je ona u intervjuu za Njujork Tajms.

 

 

Tokom intervjua bila je okružena ostalim članovima grupe, sada kolektiva sa desetak članova. Većina njih je takođe nedavno pobegla iz Rusije, uključujući i njenu devojku Lusi Štajn.
Štajn je podelila je fotografiju Aljohine, obučena u zelenu uniformu Deliveri Kluba, kako nosi ranac za dostavu hrane.

Štajn je rekla da Aljohina "nije pobegla iz Rusije, već je otišla na turneju" da prikupi novac za Ukrajinu, počevši od koncerta u Berlinu 12. maja.

Štajn je takođe bila osuđena na ograničenje kretanja zbog protesta Navaljnog, ali je u aprilu pobegla iz Rusije. Takođe je koristila prerušavanje dostavljača hrane kako bi pobegla iz Rusije.

 

Komentari (0)

Evropa