Region

MSP Hrvatske: Srbija se ne snalazi u interpretaciji globalnih događanja, ovo nije vreme za sedenje na dve stolice

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

22:58

MSP Hrvatske: Srbija se ne snalazi u interpretaciji globalnih događanja, ovo nije vreme za sedenje na dve stolice
Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras, povodom reagovanja srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, da izjave iz Srbije još jednom pokazuju, kako su naveli, "izuzetno nesnalaženje kako u interpretaciji najvažnijih trenutnih globalnih događanja, tako i u interpretaciji istorijskih događaja 20. veka".

"Gledajući trideset godina unazad i sadašnje političko vođstvo, jasna je pozicija Srbije vezana uz agresiju Rusije na Ukrajinu te zašto je to za Srbiju 'prava strana istorije'", naveli su iz hrvatskog ministarstva, preneo je Večernji list.

Iz hrvatskog MSP dodaju i da je poznato da je Srbija danas kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, koja, kao politički i privredni savez država, ima svoje vrednosti.

"No, temeljna vrednost naše evropske porodice je vladavina prava, koja takođe uključuje i poštovanje međunarodnog poretka. Istog onog međunarodnog poretka koji je narušen agresijom Rusije na suverenu i nezavisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što pre prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i tako se uistinu svrsta na pravu stranu istorije", navodi se, pored ostalog, u saopštenju.

Vulin je prethodno danas povodom izjave Plenkovića u vezi s otkazivanjem posete Lavrova rekao da za Srbiju  "ovo nije vreme za sedenje na dve stolice".

"Srbija kao i sve zemlje mora dobro da pazi čiju stranu bira i drži. Ako ima ambicije da ide prema EU, mora se znati gde je. Ovo nije vreme za sedenje na dve stolice", rekao je Plenković.

Vulin je potom, kako je saopštio MUP, odgovorio hrvatskom Ministarstvu, navodeći da "hrvatski MIP može i da laže i da vređa, ali ne može da ospori da su Hrvati nepogrešivo na pogrešnoj strani istorije".

"Plenković ne razume da Srbija ima samo jednu stolicu - srpsku i da Srbija nije teritorija, već država, a države same odlučuju ko su im prijatelјi", odgovorio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću .

 

Komentari (0)

Evropa