Politika

Vučić posle otkazivanja posete Lavrova: Srbija mora da požuri na evropskom putu koliko god to kontradiktorno zvučalo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2022

-

19:40

Vučić posle otkazivanja posete Lavrova:  Srbija mora da požuri na evropskom putu koliko god to kontradiktorno zvučalo
Vučić posle otkazivanja posete Lavrova: Srbija mora da požuri na evropskom putu koliko god to kontradiktorno zvučalo - Copyright Printscreen/Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je zrazio nezadovoljstvo sveukupnom atmosferom u vezi s neodržanom posetom ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i naveo da "takvu vrstu histerije i organizoavnih napada protiv male zemlje nije dugo video".

"Ne možete da zamislite koliko je razgovora bilo u kojima je traženo da se uskrati gostoprimstvo Lavrovu", reko je Vučić, gostujući na RTS.

On je naveo da nije iznenađen ishodom situacije s obzirom na to da je još pre nekoliko dana rekao da očekuje komplikacije. 

"Nije to bilo preveliko iznenađenje, iz dana u dan pratili smo pokušaj menjanja rute i nove zemlje koje su zabranjivale prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova. Ali morate da izrazite nesaglasje s pokušajem zabrane razgovora i nezdovoljstvo atmosferom koja vlada", naveo je predsednik Srbije.

"Šolc bi došao i da je Lavrov posetio Beograd"

Vučić je povodom spekulacija o tome da će u slučaju posete Lavrova biti otkazana poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca da je kancelar bio korektan.

"Iz njegovog kabineta su rekli da i ako Lavrov dođe, kancelar Šolc će svakako doći, hvala mu na tome, Srbija to ume da ceni", dodao je predsednik.

On je naveo da nemački kancelar Šolc u Beograd dolazi sa teškim porukama za nas, koje se dobrom delu ljudi neće dopasti.

"Tih nekoliko sati razgovora od velikog su značaja za nas", ocenio je Vučić podsećajući da je Nemačka najveći investitor u Srbiju gde zapošljava 77.000 ljudi.

"Ne smem da pitam...."

Komentarišući reči Lavrova da je Srbija bila spremna da bude domaćin i da takvu politiku vidi kao hrabar potez, rekao da ne misli da je to njegova lična hrabrost, već racionalan, razuman, umirujući put u Evropi, u kojoj danas nije lako čuti glas razuma i dijaloga.

“Nije to pitanje sticanja ili gubljenja političkih poena, biće stvari koje se ljudima dopadaju, ili ne, ali mi moramo zemlju da sačuvamo”, rekao je Vučić

Ukazao je na ponašanje okruženja, medija i političara iz okruženja, polovinu evropskih medija:

“U Srbiju je u poslednja 24 sata stiglo više zapadnih medija nego ne znam kada, čekajući da naprave sliku Vučića i Lavrova, ne zbog njega, Rusije… već da mogu da ocrne i napadnu Srbiju”, naveo je Vučić.

Upitao je šta je Srbija loše uradila i kome je stala na senku, da li je bilo kome bilo šta oduzela, i da li to što ne želi uvek da bude deo čopora, izaziva nečiju glavobolju.

“Da li zato ta mala zemlja ne sme da postoji”, upitao je Vučić.

Kako je rekao, histerija koja je viđena u prethodna 24 sata, sve je pokazala, ali on nije želeo da učestvuje u tome.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

“Ja ni reč nisam rekao, ali to je pokazalo šta žele. Vide da Rusiji ne mogu ništa, i tu ne mislim na Amerikance ili neke druge, oni su tiši i manje glasni, nego na neke manje, koji misle da imaju pravo da nas lupaju po glavi, a koji Rusiji ne smeju da kažu ni urade ništa, pa kažu 'hajde da se iživljavamo na maloj Srbiji', od Karla Bilta do Hrvatske”, rekao je Vučić.

On je ponovio da su Srbija i Rusija tradicionalni prijatelji, ali i podsetio da je Srbija osudila upad u Ukrajinu.

"Neću kao predsednik države da osudim Dostojevskog. A šta čitate, ako ne čitate to? Jel ta histerija otišla toliko daleko? Hajde, recite mi ko je bolji pisac od Dostojevskog?", upitao je predsednik.

"Hteo sam da pitam Lavrova, kada možemo da dobijemo (bolji) protivpožarni helikopter. Ali ne smem da pitam. Čitam na svim mrežama 'Vučić je zločinac kome treba otkinuti glavu'. Hoćete to da kažete članici NATO Turskoj, budući da Lavrov ide u Ankaru? Kako je to liderima EU dozvoljeno da idu kod Putina u Rusiju, a Srbija ne sme ni da razgovara?", upitao je Vučić.

"Srbija će da čuva politiku samostalnog odlučivanja"

On je rekao da oseća ljudski i pravedni gnev, koji oseća svaki građanin ove zemlje.

"Srbija će da čuva politiku samostalnog odlučivanja. Srbija mora da požuri na svom evropskom putu ma kako ovo zvučalo kontradiktorno, zato što je to najbolje za Srbiju", naveo jre Vučić.

Kako je naveo, treba utvrditi šta će Srbija napraviti do decembra jer ne očekuje napredak u junu zbog čega razmišlja i da ne ide na samit EU i Zapadnog Balkana.

"Značajne promene u Vladi"

Vučić je večeras najavio značajne promene u Vladi Srbije, ali i beogradskoj vlasti. Kako je rekao, od naredne vlade očekuje da vodi snažnom ubrzanju u evropskim procesima, ali da donosi nezavisno, samostalno odluke, da se ne odriče svoje politike na prvi telefonski poziv.

„Znate li koliko političara znam kada ih pozove treća sekretarica, četvrtog sekretara neke od ambasada koji se odmah uplaše", rekao je Vučić,

Na pitanje da li zna ko će biti u vladi kazao je da razgovara sa saradnicima o tome.

„Razgovaram sa saradnicima. Svakako će biti značajnih promena od grada, što će se uskoro videti, do vlade Srbije“, rekao je Vučić.

Osvrćući se na Samit incijative Otvoreni Balkana ponovio je da je i do sada donela značajnu korist za sve tri države koje u njoj učestvuju, i da je otvorena za sve, ali da nikoga ne želi da moli da joj se priključi.

Sutrašnjoj večeri lidera na Ohridu prisustvovaće i crnogorski premijer Dritan Abazović i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, a na pitaje da li to znaci da ta inicijativa postaje primamljiva i za druge, kaže da to ne zna, da je “sit moljakanja”.

“Abazović i Tegeltija dolaze kao posmatrači. Sit sam tog moljakanja, imamo Otvoreni Balkan, Srbija, Severna Makedonija i Albanija s utu, ko hoće da se pridruži, hoće, a ko neće, ne pada mi na pamet da molimo”, rekao je Vučić za RTS.

"Na ruskoj nafti nam je uzeto 600 miliona dolara godišnje"

Predsednik je upozorio da je "pred nama teško vreme".

"Na ruskoj nafti nama je zbog sankcija direktno iz džepa uzeto 600 miliona dolara, direktno iz džepa građana Srbije uzeto je 600 miliona dolara na godišnjem nivou. Iračka nafta je skuplja za 31 dolar po barelu. Za nas važe sankcije zato što moramo u tankerima da dovedemo rusku naftu, a prevoz je sankcionisan", naveo je predsednik.

On je dodao da u petak u Srbiju dolazi mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto te da će biti potpisan gasni sporazum.

"Najkasnije od 1. jula krećemo s utiskivanje 500 miliona kubnih metara gasa u skladište. Obezbedili smo finansiranje da ne utiče na keš flou na likvidnost u Srbiji, da ne utiče na građane. Potpisaćemo ugovor i finansiranje delimično sa Mađarima, delimično iz budžeta. Da bismo imali 500 miliona tamo - u ovom trenutku mi imamo 195 miliona kubnih metara u našem delu Banatskog dvora, u ruskom delu imamo još 123 miliona kubnih metara - mi moramo naš deo do 169,5 miliona kubnih metara gasa da napunimo u naredna dva meseca - 770 miliona kubnih metara. Da je najgori crni scenario za nas, da moramo da povučemo osam do deset miliona kubnih metara dnevno iz ta dva skladišta možemo da izdržimo 100 dana to je cela zima", rekao je predsednik.

On je dodao da je trenutno najveći problem s naftom.

Podsetimo, Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je trebalo da poseti Beograd danas i sutra.

Ranije danas, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko obavestio je Vučića da je poseta Lavrova Beogradu zvanično otkazana. 

"Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju", naveo je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije" nakon sastanka s ruskim ambasadorom. 

U saopštenju posle susreta se navodi da je Bocan-Harčenko izjavio da je šef ruske diplomatije onemogućen da dođe u Beograd jer avion ruske vlade nije dobio neophodne dozvole za prelet na ruti do Beograda, 

"Ambasador Bocan-Harčenko je izrazio zahvalnost srpskim vlastima na pomoći u pripremi posete", saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Kako se navodi, predsednik Vučić je izrazio nezadovoljstvo zbog okolnosti koje su sprečile dolazak šefa ruske diplomatije Lavrova. On je rekao da će Srbija, uprkos svemu, čuvati nezavisnost i samostalnost u političkom odlučivanju, nastaviti evropski put uz negovanje tradicionalnih prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama na svim kontinentima i očuvanje vojne neutralnosti.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za novinare povodom otkazivanja posete Srbiji i zabrane preleta njegovom avionu od strane nekoliko država da se dogodilo nešto nezamislivo. Lavrov je rekao da ga cinizam Zapada ne čudi, i da je Zapad stavio do znanja da će koristiti, kako je naveo, "najgrublje metode".

"Desilo se oduzimanje prava na ostvarivanje spoljne politike suverene države", naveo je Lavrov

Sergej Lavrov je naveo da je nekoliko članica NATO-a sprečilo njegovu posetu Srbiji i da je blokirana međunarodna delatnost Srbije u pravcu Rusije. "To je još jedna demonstracija koliko daleko NATO I EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava".

Ukazao je da, ako se njegova poseta Srbiji na Zapadu doživljava kao pretnja, "onda su stvari na Zapadu veoma loše".

Komentari (4)

Jovan Nikolić

06.06.2022 20:09

Eh, Aleksandre, šta je to Srbija uradila pogrešno?? Gurala je prst u oko, terala inat EU i NATO, eto to. Jedno je biti uzdržan i ne učestvovati u hajci, a drugo je primiti Lavrova uz sve počasti kao da je sve OK... Pa nije sve OK.

Ja

06.06.2022 21:24

Predsednice k9ga lazete? Pa zasto nije ruska nafta onda sav preostali deo od nase nafte? Ko ima taj car do sad? Rece neko 10 do 15% je ruska do sad, sto nije 60%? Ustedeli bi 2 milijarde godisnje, a neko nas potkrada, ko?

zivotije

07.06.2022 06:03

Pa ako ti se žuri u EU raspisi referedum pa ćeš imati rezultat kao tvoj za presednika.Ni šangarepu nećeš imati ako ne uđeš u NATO a ni jedno ni drugo ne pije vodu malo si se zamsio u srpsku težinu.Slaba ti je procena ta se čorba ne sprema baš tako.Smanji care doživljaj.

Da te pitam

07.06.2022 21:30

Treba pitati Rusiju kada će plati penale Srbiji za ceo vraćeni kontigent Fiat-500L, vraćanje našeg novca iz nihove banke, dug za stotine tona srpskih jabuka, vraćenje NIS-a, da vrate pare od 4 helikoptera koji su nam dužni i mnooogo mnogo toga još... Rusija da ostavi Srbiju na miru da je ne unazadi više da možemo da se i mi razvijemo i civilizujemo. Spasiba i Konjec

Srbija