Politika

Otkazana poseta Lavrova: Rogozin preti “Sarmatom” Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumuniji zbog zabrane preleta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2022

-

11:10

Otkazana poseta Lavrova: Rogozin preti “Sarmatom” Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumuniji zbog zabrane preleta
Otkazana poseta Lavrova: Rogozin preti “Sarmatom” Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumuniji zbog zabrane preleta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Diplomatska bura povodom najavljene posete minsitra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu se ne stišava nakon što je objavljeno da Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet njegovog aviona preko svoje teritorije. Niz reakcija stigao je tim povodom iz Rusije, a posebnu pažnju privukla je objava na Tviteru direktora državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrija Rogozina koji je kritičkujući tri zemlje koje su zabranile prelet pretio ruskom interkontitnentalnom balističkom raketom Sarmat. U međuvremenu, najavljeno je da će Lavrov održati konferenciju za novinare u Moskvi, a u Beogradu su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko je na sastanku obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je poseta Lavrova Beogradu zvanično otkazana. 

Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju", naveo je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije". 

Reč je o dokumentaciji koja potvrđuje da Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija nisu dozvolile prelet aviona preko svoje teritorije, prenele su Novosti.

Juče je visokorangirani izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova za Interfaks rekao da su izveštaji o zemljama koje nisu dale dozvolu za prelet Lavrova tačni. Agencija je navela da je na precizirano pitanje da li je zbog toga otkazana poseta Lavrova Srbiji, diplomata rekao: "Naša diplomatija još nije ovladala sposobnošću teleportacije". 

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prethodnih dana rekao je da je ta poseta planirana, ali da se "situacija komplikuje". RTS je juče javio da je poseta neizvesna, pozivajući se na nezvanična saznanja i najavio da će večeras u Dnevniku o tome govoriti Vučić.

Takođe, i premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je situacija u vezi sa posetom Lavrova Srbiji izuzetno komplikovana.

"Neverovatno je da je danas situacija u Evropi i svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra inostranih poslova druge zemlje od koje zavisi da li će on doći ili neće", navela je Brnabić.

U međuvremenu, oglasio se zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Konstantin Kosačov koji je rekao da reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova treba da bude "zajednička i izuzetno oštra".

Euronews

"Današnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskog protesta, već i konkretnih, praktičnih odgovora", napisao je Kosačov na svom Telegram kanalu. 

Prema njegovim rečima, sadašnje kolektivno odbijanje Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije da propuste Lavrovljev avion u Srbiju, bez sumnje, nije odluka te tri zemlje, preneo je Sputnjik.

Na vest o zabrani preleta Lavrova prilično oštra reakcija stigla je od strane direktora državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrija Rogozina. On je na tviteru napisao: "Zbog čega je dobar Sarmat? On neće tražiti dozvolu za prelet od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju. Kao i ostali Šveđani". Inače, Sarmat je ruska interkontitnentalna balistička raketa.

Bocan Harčenko: Nemamo zastoja ni u jednoj oblasti

Danas je objavljen i intervju ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan Harčenka za Izvestiju koji nije govorio o poseti Lavrova. Bocan Harčenko je rekao da je Srbija zemlja sa kojom Rusija uspešno razvija odnose u sadašnjoj situaciji, na osnovu dogovora predsednika Putina i Vučića. 

"Nemamo zastoja ni u jednoj oblasti, uključujući politički dijalog, spoljnopolitičku interakciju i ekonomiju. U mnogim važnim aspektima, naše pozicije ostaju bliske. Barem je razumevanje u Srbiji za naše pristupe, argumente, strahove za red veličine veće nego bilo gde u Evropi", rekao je Bocan Harčenko. 

Na pitanje šta podržava njegovo uverenje da se Srbija neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, amabasador je rekao da je ta pozicija zasnovana na današnjoj stvarnosti.  

"Istovremeno, želim da budem ispravno shvaćen i da ne stvaram utisak da živimo samo za danas. Naravno, mi mislimo o budućnosti, o odgovornosti, o tome da imamo, kako kažete, garancije za razvoj navedenih projekata, a oni su strateškog plana", rekao je ambasador.  

Dodao je i da to uverenje zasniva i na stavu predsednika Srbije koji je odobrio Savet za nacionalnu bezbednost, ali i na utisku i ličnim kontaktima. Takođe, on smatra i da se većina građana Srbije protivi sankcijama Rusiji.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Upitan o dogovoru Vučića i Putina o gasnom aranžmanu i o tome da li je cena gasa povezana sa stavom Srbije o sankcijama, ambasador je rekao da bi on isključio takav pristup. 

"Već sam naišao na neke ocene, komentare i primedbe po pitanju gasa, gde je to primitivno, direktno, krajnje uprošćeno, kao da su ovi uslovi neka vrsta poklona Srbiji. Kao, Srbija nije pristupila sankcijama, pa smo joj se zahvalili", rekao je on i dodao: "Ovde je glavno nešto drugo. Zaista, ovo je povezano sa činjenicom da se Srbija ne pridružuje sankcijama, ali veza je mnogo dublja: nepriključivanje Beograda sankcijama omogućava Rusiji i Srbiji da razviju i obostrano korisnu saradnju".

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ramamti Ezer

06.06.2022 12:15

Rusija je krvožedna zver kao i Nato, E.U. itd. Politički pritisci, previranja su prorečeni davno. Ko će kome da ljubi skute, da se ulizuje i dodvorava, nema ama baš nikakve veze. Jer svi duvaju u iste diple i spremaju se za obračun ne između sebe, već sa Bogom. Zato je ovo vreme jezivo i veličanstveno. Isus ga je nazvao 'velika nevolja' kakve nije bilo od početka sveta do sada, niti će je ikada više biti. Vreme je da se stare istrošene kulise ove svetske pozornice zauvek spuste i da odahnemo.

Srbija