Politika

Vučić: Bocan-Harčenko me obavestio o razlozima otkazivanja posete Lavrova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2022

-

11:16

Vučić: Bocan-Harčenko me obavestio o razlozima otkazivanja posete Lavrova
Vučić: Bocan-Harčenko me obavestio o razlozima otkazivanja posete Lavrova - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa amabsadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji ga je informisao o razlozima koji su onemogućili dolazak Sergeja Lavrova u Beograd.

"Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju", naveo je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije".

 

 

Nakon sastanka je izdato saopštenje za medije u kojem se navodi da je Bocan-Harčenko izjavio da je šef ruske diplomatije onemogućen da dođe u Beograd jer avion ruske vlade nije dobio neophodne dozvole za prelet na ruti do Beograda, 

"Ambasador Bocan-Harčenko je izrazio zahvalnost srpskim vlastima na pomoći u pripremi posete", saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Kako se navodi, predsednik Vučić je izrazio nezadovoljstvo zbog okolnosti koje su sprečile dolazak šefa ruske diplomatije Lavrova. On je rekao da će Srbija, uprkos svemu, čuvati nezavisnost i samostalnost u političkom odlučivanju, nastaviti evropski put uz negovanje tradicionalnih prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama na svim kontinentima i očuvanje vojne neutralnosti.

Na sastanku je rečeno da se očekuje da uskoro dođe do sastanka šefova srpske i ruske diplomatije Nikole Selakovića i Sergeja Lavrova. Predsednik Vučić je rekao da se nada da će se uskoro vratiti vreme mira i saradnje, te da će dijalog i razgovor postati jedino sredstvo komunikacije u savremenom svetu.

Predsednik je rekao da će tokom dana srpskoj javnosti da objasni detalje vezane za posetu ministra Lavrova, navodi se u saopštenju. Ranije je najavljeno da će Vučić o svemu večeras govoriti na RTS-u.

Inače, Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je trebalo da poseti Beograd danas i sutra.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Miroslav

06.06.2022 14:57

Joooj čoveče opet ovaj rusofil Harčenko. Ostavi našeg predsednika na miru i idi u tvoju Moskvu. Putina i Rusije nama više ne treba.

Srbija