Politika

Lavrov pred dolazak u Beograd: Sa Vučićem o temama bitnim za srpske prijatelje

Komentari

Autor: RTRS

04/06/2022

-

21:16

Lavrov pred dolazak u Beograd: Sa Vučićem o temama bitnim za srpske prijatelje
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o svim temama koje su od interesa za srpske prijatelje.

Lavrov je rekao da je Vučić pre nekoliko dana razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o gasu i da su postigli principijelan dogovor koji bi trebalo da bude koncipiran u okviru odgovarajućih kompanija.

On je napomenuo da je o Kosovu i Metohiji već rekao ruski stav, ali i da su zainteresovani da čuju ocene Vučića i drugih srpskih političara o nastaloj situaciji, kao i da će veoma zanimljivo biti čuti kako ocenjuju posredničku ulogu EU.

"Naravno, mnogo je važno da razumemo procene srpskog rukovodstva i njegove planove delatnosti za naredni period", rekao je Lavrov.

Kada je reč o odnosu Rusije prema pregovorima o budućnosti Kosova i Metohije, koji se nastavljaju i koji moraju da se temelje na Rezoluciji 1244, Lavrov je rekao da je ruski predsednik više puta i na sastanku sa Vučićem i u svojim javnim nastupima naglasio da Rusija apsolutno podržava stav Srbije i da će podržati onu odluku koja će biti prihvatljiva za srpski narod.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije juče je najavljeno da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov 6. i 7. juna posetiti Srbiju.

"Dodik je prijatelj Ruske Federacije"

Ministar spoljnih poslova Rusije rekao je da Zapad pokušava nelegalno da podstiče delovanje Sarajeva da donosi spoljno-političke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske i da je to najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma.

On je istakao da "Zapad radi sve da bi u okviru tzv. reforme biračkog procesa naterao Hrvate da prihvate da će ih, kao i pre, u zajedničkim institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički saglasni sa Bošnjacima".

Lavrov je rekao da Kristijan Šmit nema legitimitet visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa procedurom. Takav nelegitimni izbor Zapad je odobrio jer, prema njegovim rečima, tako želi da manipuliše Bosnom i Hercegovinom zbog svojih interesa i da od BiH pravi još jednu bazu za širenje NATO na Balkanu.

Govoreći o navodima da je Dodik "Putinov čovek", Lavrov je rekao da to nije tačno, te da je Dodik prijatelj Ruske Federacije.

"Dodik jeste naš prijatelj, a mi smo njegovi prijatelji i to je to. Iako Zapad, znate kako se kod nas kaže - svako priča o onome što ga boli. Zapad ne može ni da zamisli da neka zemlja na Balkanu može da bude nezavisna, da neki političar na Balkanu može da bude nezavisan, zato što je Zapad navikao da koristi različite Kristijane Šmitove, kako bi svima upravljao i kako bi sve ucenjivao i postavljao ultimatume", rekao je šef ruske diplomatije.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Nikolina

05.06.2022 00:46

Stvarno Lavrov bezobrazno njegovim dolaskom iskoristi da slomi Srbiju (po već koji put) a i da donese novac našim špijunima, desničarima i rusofilima. Nadam se da Vučić to zna i ovog puta doživi prosvetljenje, i reši da zaista ostavi nešto vredno iza sebe i da slomi već jednom tu gorku ljubav Rusije prema nama.

Srbija