Politika

Pozicija Srbije između pritisaka Rusije i Zapada: Komplikovana situacija nakon najavljenih diplomatskih poseta

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

04/06/2022

-

09:30

Pozicija Srbije između pritisaka Rusije i Zapada: Komplikovana situacija nakon najavljenih diplomatskih poseta
Euronews/Slađana Pejić:Tanjug/AP/Michael Sohn,Russian Foreign Ministry,Pixabay,profimedia - Copyright Euronews/Slađana Pejić:Tanjug/AP/Michael Sohn,Russian Foreign Ministry,Pixabay,profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom sledeće nedelje, prema dosadašnjim najavama, Srbiju očekuju dve diplomatske posete koje su je ovih dana dovele u delikatan i nezavidan položaj. Iako najavljene posete nisu sasvim izvesne - s jedne strane Beograd, jedina desetinacija u Evropi u koju ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov može da doputuje ne potvrđuje da će ga ugostiti, dok s druge strane lebde nagoveštaju da bi ukoliko do prve posete dođe mogla biti otkazana poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Tako se Beograd koji je mesecima pod pritiscima zbog neuvođenja sankcija Rusiji našao u komplikovanoj i delikatnoj situaciji o kojoj svedoče i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića poslednjih dana.

Iako je prethodno poseta Lavrova bila najavljena, predsednik je najpre rekao da se situacija komplikuje, a potom reagovao i na izjavu portparolke Ministra inostranih poslova Rusije Marije Zaharove koja je najavila da će do posete doći 6. i 7. juna rekavši da će javnost o poseti obavestiti za dva dana.

"Naravno da su posetu planirali, ustanovili kako treba da izgleda, ja sam govorio o nekim drugim stvarima", odgovorio je Vućić.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

 

Na insistiranje novinara da kaže da li je poseta izvesna nije odgovorio nedvosmisleno.

"Je l' vi stvarno mislite da sam ja toliko glup ili nepismen? Znači da postoji nešto što ja znam, a vi ne. Strpite se dan, dva, moguće da bude sve u redu, a moguće da ne bude. Da li je zakazano, sve je zakazano, kad će se sastati sa (ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom) Selakovićem, gde sam ja na večeri, poseta grbolju... To je sve u redu... Sve je u redu sa planovima, a kad dođe realizacija moći ću da vam potvrdim to za dan, dva", rekao je Vučić.

U istom danu iz Berlina stiže potvrda dolaska kancelara Šolca 10. juna u sklopu mini turneje po Zapadnom Balkanu tokom koje bi, između ostalog, trebalo da poseti i Beograd i Prištinu.

Najava iz Moskve da će u Srbiju, kao jedinu evropsku zemlju u koju zbog sankcija može da otputuje doći ruski ministar došla je u trenutku kada traju svakodnevni pritisci na Srbiju iz EU i SAD da se uskladi sa sankcijama Rusiji ostavlja utisak pritiska Moskve na Srbiju, koja od početka rata osuđuje invaziju Rusije na Ukrajinu, ali je i dalje jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji.

Poruke da se uskladi sa sankcijama su tokom sastanaka sa predsednikom Srbije i zvaničnicima istakli i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, nemački kancelar Olaf Šolc i ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

Pozivi dolaze i iz SAD te je poslednji u nizu zvaničnika na uvođenje sankcija pozvao i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar rekavši da očekuju da Srbija uvede sankcije Rusiji.
Takođe, o delikatnosti situacije govori i činjenica da poseta dolazi nakon što je Srbija sa Rusijom dogovorila nastavak uvoza gasa po povoljnijoj ceni.

Odluku Rusije da u posetu Srbiji dođe ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike ocenio je kao način da se Rusiji da legitimitet Rusiji.

Subotić: Politička taksa na gas po nižoj ceni 

"Činjenica je da poseta dolazi nakon što je dogovorena isporuka gasa i verujem da je Srbiji isporučena kao jedan od zahteva, da ne kažem uslova, da je neophodno da dođe do posete jer se na taj način daje legitimitet Ruskoj Federaciji. Drugim rečima Srbija i njeno delovanje odnosno dolazak Lavrova pokazali bi da nije baš cela Evropa okrenula leđa Rusiji. Došlo je dakle sve na naplatu, imamo nižu cenu gasa, ali skuplju političku cenu", kazao je Subotić za Euronews Srbija.

Kako je rekao, poseta Lavrova može biti problematična sa gledišta Brisela.

"To nama otežava situaciju jer ko god je možda sumnjao da smo mi potencijalni ruski trojanski konj, nakon ove posete te sumnje će se otkloniti. To nama ne ide na ruku imajući u vidu da je EU prilično disfunkcionalna zbog država poput Mađarske. Drugim rečima, čak i da ispunimo sve uslove ovakvo ponašanje pokazuje da Srbija nije dostojan partner država članica EU. Sa stanovišta EU nam ova poseta ne može doneti dobro", kazao je Subotić.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je ova poseta praktično "prst u oko Zapadu".

"Sem po arapskom svetu, Lavrov slabo da je bilo gde drugo putovao, naročito ne po Evropi, niti je posetio zemlju koja je pretendent na članstvo u EU. U trenutnoj situaciji, to je njegova poseta više koristi Rusiji nego Srbiji. Pod snažnim smo pritiskom Zapada da se priključimo sankcijama, i poseta ruskog ministra spoljnih poslova je loša poruka", rekao je Popov za "Blic".

On je naveo da Rusi ovom posetom žele da poruče "ovo je naše interesno područje", i da na svoj način pokušaju da "obeleže teritoriju".

Profimedia

 

 

"Verujem da se pritici na Srbiji održavaju iza kulisa, a ovo će ih dodatno pojačati", napominje Popov.

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije je gostujući u emisiji Direktno s Minjom Miletić na Euronews Srbija procenio da poseta Lavrova neće biti blagonaklono gledana u Briselu "jer trenutno traje i jedan diplomatskri rat između Zapada i Rusije".

"I u mirnim situacijama svako gleda svoj interes, ali u ovim kriznim situacijama je to gore. Cilj EU  je da se napravi jedan politički blok prema Rusiji, da svi učestvuju u sankcijama", naveo je.

S druge strane, politički analitičar Dragoljub Anđelković je u istoj emisiji ocenio da te posete ne ukazuju na veliku važnost Srbije jer je susreta i ranije bilo.

"Lavrov, Putin ili neko iz ruskog vrha se svake godine susretao sa našim zvaničnima. Sa nemačkim kancelarima nisu tako česti susreti. Poseta Šolca može da ukaže na to da Berlin sad ima povećani interes za Balkan. Doživljavaju Balkan kao svoje dvorište koje nije uređeno kako bi oni hteli, otuda pokazuju veći interes da posao završe", kaže Anđelković.

 

Poseta Olafa Šolca: "Prvo da vidimo da li će doći Lavrov"

Sve to Lavrovljevu posetu u ovom trenutku čini delikatnom. Tako je Vučić na pitanje da li postoji mogućnost da zbog dolaska Lavrova nemački kancelar Olaf Šolc ne dođe u najavljenu posetu Srbiji rekao da bi svakako bila loš vest za našu zemlju.

"Da li postoji za tako nešto šansa, pa uvek postoji, ali nadam se da se to neće dogoditi. Prvo da vidimo da li će doći Lavrov, pa sve drugo. Ima i reakcija drugih zemalja", naveo je Vučić.

Strahinja Subotić iz Centa za evropske politike rekao je za Euronews Srbija da bi takva odluka značajno uticala i na dalji evropski put Srbije.

Tanjug AP/Olivier Matthys

 

"Vučić je prepoznao mogućnost da Šolc otkaže posetu, to bi bila veoma loša poruka za Srbiju i od Nemačke koja najviše ulaže u Srbiju, ali i veoma loše za generalno put Srbije ka EU i to u susret kraju juna kada bi trebalo da se održi i samit o proširenju u Briselu. EU trenutno imajući  u vidu komplikovanu situaciju Srbije razmatra razvoj podsticajnih mehanizama kako bi kompenzovale posledice mogućeg uvođenja sankcija prema Rusiji kao što je fazno pristupanje. Srbija je svesna zato da bilo kakvo okretanje leđa EU umanjuje razlog da se EU aktivnije uključi u razvoj tih podsticajnih mehanizama", rekao je Subotić.

Kako je rekao, sa druge strane, to jeste dobro za region koji je prihvatio sankcije "te ako se Srbija ne prikaže kao verodostojan partner može se stvoriti jaz između Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana".

Logistički i politički problemi

Uz brojne političke, dolazak Lavrova prati i logistički problem jer je nebo nad Evropom zatvoreno za ruske avione. Na to je skrenuo pažnju i predsednik Srbije.

"Komplikuje se situacija oko dolaska Lavrova u svakom smislu, ali nisam još speman da o tome govorim, ali komplikuje se u svakom smislu. Pitanja su kako će da dođe Lavrov, šta i drugo..., videćemo", rekao je Vučić.

A ako se logistički problem i prevaziđe, Lavrov u Srbiju dođe komercijalnim letom Er Srbije ili na neki drugi način - politički problemi ostaju u Srbiji, između Evrope i Rusije.

Komentari (0)

Srbija