Politika

Lavrov o otkazivanju posete Beogradu: Zapad koristi najgrublje metode, Makedonija i Crna Gora su samo alat u rukama NATO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2022

-

12:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za novinare povodom otkazivanja posete Srbiji i zabrane preleta njegovom avionu od strane nekoliko država da se dogodilo nešto nezamislivo. Lavrov je rekao da ga cinizam Zapada ne čudi, i da je Zapad stavio do znanja da će koristiti, kako je naveo, "najgrublje metode".

"Desilo se oduzimanje prava na ostvarivanje spoljne politike suverene države", naveo je Lavrov

Sergej Lavrov je naveo da je nekoliko članica NATO-a sprečilo njegovu posetu Srbiji i da je blokirana međunarodna delatnost Srbije u pravcu Rusije. "To je još jedna demonstracija koliko daleko NATO I EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava".

Ukazao je da, ako se njegova poseta Srbiji na Zapadu doživljava kao pretnja, "onda su stvari na Zapadu veoma loše".

Osvrnuo se i na nedavni intervju ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila koji je rekao da za Srbiju ne postoji treći put, već samo Istok ili Zapad: "On je razmišljao o perspektivi odnosa Srbije sa Zapadom i Ruskom Federacijom. Sasvim je jasno da u Briselu ne postoje nikakve mogućnosti da države imaju suvereno pravo, niti nešto o slobodi izbora".

Kako je rekao šef ruske diplomatije, NATO je, kada je Rusija prošle godine ponudila ugovor o bezbednosti, ukazivao da ne može da ga prihvati, jer partneri imaju pravo na slobodan izbor, a sada su taj isti princip pogazili.

"Srbija ne treba da ima nikakve slobode izbora. To je cinizam, što nas nikako ne čudi. Zapad je jasno stavio do znanja da će pritiskati , koristeći dvostruke aršine. To se pokazalo više puta, na primer i tokom bombardovanja Jugoslavije“, objasnio je on.

"Mnogo sastanak planirano tokom posete Beogradu"

On je rekao da je mnogo sastanaka planirano tokom posete Beogradu, i da su ti kontakti bili veoma korisni. Dodao je i da su pozvali ministra spoljnih poslova Srbije Nikolu Selakovića da u najskorije vreme poseti Rusiju. Prema njegovim rečima, planirano je i da se razmotri šira agenda, kao i da se pregovara o brzom razvoju strateških odnosa Srbije i Rusije.  

"Čini mi se da briselski manipulatori nikako nisu želeli da nam pruže lokaciju da bismo u Beogradu potvrdili ruski stav u vezi Kosova i Bosne i Hercegovine", rekao je Lavrov.

Govoreći o zemljama koje nisu dozvolile prelet, Lavrov je rekao: "Oni će govoriti da su ih nagovorili EU i NATO, a u NATO će govoriti da su one donele same odluku. Naše odnose sa Srbijom neće moći da sruše".

Na novinarsko pitanje da li će biti preduzete neke mere i kakve, i da li postoji opasnsot da će zabrane letova postati nova norma, Lavrov je rekao da "to već jeste norma za EU i NATO".

"Objašnjenje je vrlo jednostavno, kandidati su, kako kaže Borelj, još u pripremnom stadijumu da slede evropsku politiku bezbednosti i odbrane. A ova politika je koncentrisana na antiruskom pravcu. Vučić ističe da se neće baviti antiruskom delatnošću", rekao je Lavrov.

Odluka o zabrani preleta je, kako kaće Lavrov, i pokazatelj šta košta članstvo Crne Gore i Severne Makedonije u NATO i zašto su Alijansi potrebne te zemlje, a to je, navodi, "samo da bi preko njih zadržali Rusiju i održali antirusku bazu u Evropi i stvarali mehanizme za sprečavanje Rusije".

To, dodaje, ne predviđa sporazum o stvaranju Severnoatlanstke alijanske, koji predviđa da nove članice, koje moraju da ispune kriterijume, moraju i da daju dodatnu vrednost, sa tačke gledišta jačanja bezbednosti svih članica. "Kakvu bezbednost jačaju te dve zemlje, ali su tu kao alat u svojstvu instrumenta za zadržavanje Rusije", rekao je Lavrov.

On je istakao da su narodi Severne Makedonije i Crne Gore, dva prijateljska naroda, da poštuju odnose iz prošlosti, ali da su stavljeni u nezavidan položaj.

Bocan-Harčenko pokazao Vučiću dokumenta o zabrani preleta

Ranije danas, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa amabsadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji ga je informisao o razlozima koji su onemogućili dolazak Sergeja Lavrova u Beograd.

"Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju", naveo je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije".

Poseta Lavrova bila je planirana za 6. i 7. jun. 

Komentari (2)

Miloš

06.06.2022 12:46

Dobro smo prošli... Ovako više ne ide, nije moralno držati stranu ruskim agresorima, ujedno ističući kako smo na evropskom putu...!!!

Maric

06.06.2022 14:55

Balkan je nihov i naš naravno. Balkan sigurno nije vaš Lavrove! Sada je tek primetila cela Srbija ko ste vi Rusi i koliko ste loše uticali do sada na Srbiju. Kada cela planeta je mrzela Rusiju (sa razlogom) mi Srbi smo još uvek verovali vama. Tek sada Srbija je videla licemerije Rusije prema nama i našem narodu, hvala vam što ste se otkrili. Ostavite više srpski narod na miru jer slušajući vas Ruse mi smo ostali primitivni i unazadjeni ovde na Balkanu.

Srbija