Region

Potpredsednica crnogorske vlade: Otvoreni Balkan ima smisla samo ako učestvuje svih šest zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2022

-

20:04

Potpredsednica crnogorske vlade: Otvoreni Balkan ima smisla samo ako učestvuje svih šest zemalja
Potpredsednica crnogorske vlade: Otvoreni Balkan ima smisla samo ako učestvuje svih šest zemalja - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica crnogorske vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović izjavila je večeras da Otvoreni Balkan vidi kao inicijativu kojoj je cilj da doprinese ekonomskom razvoju, ali da odluku nije moguće doneti preko noći.

Crna Gora će, kazala je, odluku o eventualnom priključivanju Otvorenom Balkanu doneti na osnovu pažljive analize. Smatra i da to ima smisla samo ako u njoj učestvuje svih šest država Zapadnog Balkana.

"Otvoreni Balkan vidim kao inicijativu čiji je cilj da doprinese ekonomskom razvoju i unapredi saradnju na tom polju među državama regiona", navela je ona za podgoričke Vijesti.

Dodala je da nije moguće proceniti neku inicijativu i doneti odluku o učešću u njoj preko noći. Marović je, međutim, istakla da to članstvo nije prepreka za pridruživanje drugim inicijativama, ukoliko će to uticati na poboljšanje životnog standarda građana Crne Gore.

Ministarka je navela da će biti formirana radna grupa koja će "pažljivo analizirati sve aspekte ove inicijative, a na osnovu toga doneti odluku o eventualnom učešću''''.

Vijesti navode da je nedavno istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) pokazalo je da gotovo polovina crnogorskih građana nije informisana ili je veoma malo informisana o Otvorenom Balkanu.

Crnogorski premijer Dritan Abazović je nedavno prvi put učestvovao na samitu ove inicijative u Ohridu. On je po završetku dvodnevnog samita izjavio da je prisustvovao mnogim skupovima u vezi sa zemljama regiona, ali da je, kako je rekao, "ovo definitivno novo lice Zapadnog Balkana".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa