Region

Rasprava u Evropskom parlamentu zbog Crne Gore, Izvestilac: Evidentant je strani uticaj

Komentari

Autor: Vijesti

23/06/2022

-

11:07

Rasprava u Evropskom parlamentu zbog Crne Gore, Izvestilac: Evidentant je strani uticaj
Evropski parlament u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula kazao je da su prošlogodišnja dešavanja u Crnoj Gori obeležile političke blokade i stagnacija na evropskom putu.

On je u Evropskom parlamentu predstavio izveštaj tog tela o napretku Crne Gore.

Prema njegovim rečima Crna Gora je najdalje odmakla na EU putu i otvorila sva poglavlja, kao i da 80 odsto građana podržava ulazak u EU.

"Crna Gora je predvodnik politike proširenja u praksi i to se ne sme zanemariti u raspravama o dodeljivanju statusa kandidata i bržem pristupanju EU. Proteklu godinu obeležile su političke blokade i stagnacija na EU putu. Ove godine obeležavamo i deset godina pregovaranja, ali nijedno poglavlje nije zatvoreno od 2017. godine", rekao je Picula.

On je dodao da je za ispunjavanje mjerila za poglavlja 23 i 24 potreban pregovarački tim, jer u prethodnom periodu pregovaračka struktura nije bila funkcionalna.

On je ponovio stavke iz izveštaja u kojima se navodi da nije bilo napretka u reformi pravosuđa zbog raširenosti korupcije.

"Treba pozdraviti napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i u međunarodnoj policijskoj saradnji, dok ostaje ograničen napredak u području slobode medija. Ponovo naglašavamo važnost jačanja zaštite novinara...", naveo je Picula.

On je kazao i da je strani uticaj u Crnoj Gori evidentan.

"Svedočili smo opasnim dešavanjima na Cetinju. Beležimo direktan uticaj Srpske pravoslavne crkve na politička događanja u Crnoj Gori. Osim toga, podcrtan je trajni interes Rusije da destabilizuje region, što se u Crnoj Gori moglo i direktno osetiti".

Kazao je i da pozdravljaju forminje nove manjinske Vlade i izbor novog predsednika parlamenta.

"Najodgovornijima za proces u Crnoj Gori želim puno uspeha kako bismo Crnogorke i Crnogorce što skorije mogli da pozdravimo kao punopravne građane Evropske unije", naveo je Picula.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji je kazao da se Evropa suočava sa nemirnim vremenima zbog rata u Ukrajini.

"U promenljivom geopolitičkom kontekstu kada stvaramo uže veze naš prioritet je i dalje Zapadni Balkan. Više nego ikad želimo još više da približimo ovu region i uvedemo ga u EU. Evropa ne prestaje u Zagrebu ili Budimpešti, nego i Zapadni Balkan pripada Evropi. Sada je važnije nego ikada raditi brzo i sa potpunom posvećenošču i voljom nadležnih institutcija", rekao je Varhelji.

Dodao je da se proces i dalje temelji na strogim, ali pravednim uslovima, što znači da će tempo pregovora zavisti u prvom redu od napretka u temeljnim reformama.

"Otvorene su prilike onima koji žele ubrzati reforme i koje pokazuju posvećenost, a to je nešto sa čime se Crna Gora mora suočiti. Nova koaliciona vlada je zacrtala prioritet, put ka EU. Vlada je spremna preuzeti na sebe potrebne reforme jer to žele građani. Nadamo se da će Crna Gora očuvati usklađenost sa spoljnom politikom EU što znači da moramo da uključimo i druge balkanske partnere u evropske mehanizme kako bismo ublažili ekonomske posledice rata. EU je i dalje glavni partner Crne Gore", rekao je Varhelji.

Crna Gora, dodaje, zaostaje kad je reč o sprovođenju projekata koje finansira EU što znači da u upravna tela treba zaposliti više ljude koji će raditi na sprovođenje tih programa.

Lakapel: Zatvarate oči pred nasiljem koje sprovodi država nad srpskom manjinom

Poslanik EP Žan Lin Lakapel, član desničarskog Nacionalnog saveza Marin Le Pen rekao je da se stalno ukazuje na strano uplitanje u Crnu Goru, da se osuđuje srpska manjina jer protestuje, a da se zatvaraju oči "pred nasiljem koje sprovodi država nad srpskom manjinom".

"Prema pisanju Independenta, bivši crnogorski predsednik je jedan od najbogatijih ljudi u regionu i ima otprilike 10 miliona evra, a deo toga je stekao međunarodnim krijumčarenjem. Sada želite uključiti Crnu Goru među zemlje članice. Vaša tvrdoglavost nema granica. Istovremeno stalno ukazujete na strano uplitanje u Crnu Goru, osuđujete srpsku manjinu jer protestuje, a zatvarate oči pred nasiljem koje sprovodi država nad srpskom manjinom" rekao je Lakapel.

U obraćanju je naveo i da se podržava put Crne Gore ka EU, a da se zanemaruje to što neke zemlje članice ne žele tu integraciju.

"Možete računati na nas, uvek ćemo se protiviti vašim federalističkim težnjama. Uvek ćemo se protiviti proširenju koje ima za cilj fragmentaciju država" rekao je Lakapel.

Zovko: Prazna prostorija slika poštovanja prema Zapadnom Balkanu

Poslanica u EP iz redova Hrvatske demokratske zajednice (EPP) Željka Zovko kazala je da prošle sedmice bila u poseti Crnoj Gori.

"Nedostatak administrativnih kapaciteta me rastužuje kao koizvestioca za te reforme. Pozdravljam novu Vladu Crne Gore i uključivost koju je pokazala u pogledu etničkih manjina", navela je ona.

Dodaje i da se EU zalaže za Crnu Goru, jer nam treba dobar primer uspeha na Zapadnom Balkanu.

"Večeras tako kasno razgovaramo o ovim pitanjima u praznoj prostoriji što je i slika poštovanja prema Zapadnom Balkanu. Nadam se da ćemo imati uspešan samit o Crnoj Gori koja to zaista zaslužuje. Ono što se dešava na Zapadnom Balkanu ako se ne reši sutra, onda će se to preliti na Francusku, Nemačku, ili negde druge. Granice ne prestaju samo na hrvatskoj strani", navela je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa