Region

Joković: Poseta delegacije Crne Gore Beogradu otklon od neprijateljskih politika prema Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2022

-

13:52

Joković: Poseta delegacije Crne Gore Beogradu otklon od neprijateljskih politika prema Srbiji
Vladimir Joković - Copyright skupstina.me/Skupština Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Nema dileme da je jedan od prioriteta aktuelne crnogorske vlade dalje razvijanje dobrosusedskih odnosa i unapređivanje odnosa tamo gde su bili loši, ističe potpredsednik vlade i lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.

"Vlada čiji sam član će biti prva u ovih 16 godina čija će prva zvanična poseta nekoj od država regiona biti poseta Srbiji. U Beograd će 29. juna putovati delegacija koja je rešena da napravi totalni otklon od onih neprijateljskih politika prema Srbiji koje su u dugom periodu činile da građani Crne Gore i Srbije ne mogu ni da razumeju šta je to što formalne političke odnose čini toliko lošim kada oni jedni s drugima imaju perfektnu komunikaciju", naveo je Joković.

U autorskom tekstu za podgorički portal Broba, Joković kaže da će predstojeća poseta Beogradu biti prilika da formalne odnose dve države usmere ka onoj vrsti odnosa koju građani jedne i druge države sve vreme u praksi imaju i da naše istorijske, bratske, preduzetničke i sve drugo veze ubuduće samo učvršćujemo.

Kao veliku temu u crnogorskom društvu u odnosu na koju je, kako kaže Joković, vlada napravila veliki korak napred je potpisivanje Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

"Uoči formiranja ove vlade SNP je uvek naglašavao da je ova tema jedan od prioriteta. Neprirodno je da država nema potpisan ugovor sa verskom zajednicom koja okuplja ubedljivo najveći broj vernika u Crnoj Gori. Otud je i poruka Vlade Crne Gore da ova tema ne sme da se odlaže već da treba što pre staviti tačku i potpisati taj ugovor, a nedavni susret premijera sa patrijarhom i mitropolitom je značio potvrdu snaženja i inače dobre komunikacije i odnosa između države i crkve", ističe Joković.

Šansu za proboj crnogorskog preduzetničkog duha i razvoj ekonomije vidi i u pristupanju Crne Gore regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan.

Nakon samita u Ohridu afirmativne ocene o dometima ove inicijative javno je saopštio i premijer, podseća Joković i ističe da stvaranje jedinstvenog tržišta na prostoru Zapadanog Balkana Crnoj Gori može da donese samo koristi i nikakvu štetu.

"Posebna vrednost Otvorenog Balkana je njegova puna kompatibilnost sa procesom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. To govore i najviši EU i američki zvaničnici, poput predsednika Evropskog saveta Šarla MIšela koji nam je svima tokom nedavne posete Crnoj Gori rekao da je Otvoreni Balkan prava stvar", naveo je Joković.

Govoreći o Popisu stanovništva u Crnoj Gori Joković je istakao da stava da popis treba organizovati što pre zato što je to interes vlade.

"Dobro sproveden popis omogućiće Vladi Crne Gore priliku da pripremi plan daljeg razvoja našeg društva za narednih deset godina. Pažljivo organizovanim popisom mi treba da pokažemo i da smo sposobni da upravljamo jednim adminstrativnim procesom od kojeg država može da ima samo koristi. Zato popis tako treba i predstavljati umesto što se suprotno iskustvima svih država ovoga sveta kod nas od popisa pravi bauk", naveo je Joković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa