Region

Euronews Srbija u Ohridu: Otvoreni Balkan u proširenom sastavu - šta donosi učešće Abazovića, Tegeltije i Varheljija

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

07/06/2022

-

10:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ohrid će danas i sutra biti domaćin novog samita u okviru inicijative Otvoreni Balkan, ali ovoga puta skup će proteći u nešto drugačijim okolnostima i to zbog vesti koje su mu prethodile. Veliku pažnju izazvali su novi tonovi i komentari iz Crne Gore o ovoj regionalnoj inicijativi, a zatim i najava prisustva premijera Dritana Abazovića u Ohridu. I to nije sve - u Severnu Makedoniju putuje i predsedavajući Saveta Ministara BiH Zoran Tegeltija, a listu interesantnih gostiju zaokružuje komesar EU za proširenje Oliver Varhelji koji će se uključiti putem video-linka, iako smo iz Brisela više puta mogli da čujemo da Unija podržava inicijative koje uključuju sve zemlje Zapadnog Balkana.

Da inicijativa koju su pokrenuli Skoplje, Beograd i Tirana ima sve više odjeka, svedoče i pozitivne poruke koje su uoči samita stigle iz SAD. Međutim, prerano je zaključiti da li bi Crna Gora posle Abazovićevih izjava na nekom od sledećih samita mogla da nastupi kao jedan od učesnika, ali je izvesno da je u toj zemlji po tom pitanju otvorena debata, a analičari ukazuju da premijer Crne Gore u Ohrid dolazi sa važnim porukama koje su upućene pre svega regionu. S druge strane, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija zatražio je od Predsedništva BiH da razmotri i da saglasnost za pristupanje BiH toj regionalnoj inicijativi. 

Svaki samit, prvo u okviru inicijative Otvoreni Balkan koja se prvobitno zvala Mini Šengen otvarao je debatu o potencijalnom ušešću Sarajeva, Podgorice i Prištine, a čini se da će ovoga puta to posebno biti u fokusu. 

Inicijativa je potekla u Novom Sadu, oktobra 2019. godine. Početnim dogovorima, bilo je planirano da se do kraja 2021. godine ostvare četiri slobode - kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, koje su bile temelj Evropske ekonomske zajednice iz koje je nastala Evropska unija.

Konkretan benefit ove inicijative do sada je pojačana i tešnja saradnja ekonomija, kao i prelazak granica samo uz ličnu kartu. Lideri tri zemlje više puta su prilikom sastanaka i samita istakli da bi pridruživanje drugih zemalja sa Zapadnog Balkana ovoj inicijativi bilo značajno za dalji razvoj saradnje u regionu.

Pokrenuta rasprava

Iako je od osnivanja inicijative bilo polemika o učešću svih zemalja Zapadnog Balkana sada se, nakon izjava crnogorskog premijera, ali i učešća zvaničnika BiH, ponovo govori o potencijalnom pridruživanju ostatka Zapadnog Balkana.

Tako je novoizabrani premijer Crne Gore Dritan Abazović prošlog meseca izjavio da je sve što može da se iskoristi kao sredstvo za brzu integraciju u EU dobra stvar. On je dodao i da je inicijativa kompatibilna sa Berlinskim procesom.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Sam Abazović govorio je o Otovorenom Balkanu, mada se stiče utisak da je istovremeno šire govorio o pitanju Kosova.

"Otvoreni Balkan je pravljen za šest zemalja, nije pravljen za pet i po ili tri i po zemlje, već za šest. Svako ko učestvuje predstavlja sebe i svoju zemlju. Moje mišljenje je, možda grešim, da je najveći interes u regionu da Kosovo bude u svakoj regionalnoj inicijativi", rekao je Abazović.

Nakon toga, ono što je produbilo dalju priču o mogućem pridruživanju Crne Gore Otvorenom Balkanu je upravo najava dolaska na predstojeći samit u Ohridu. Miloš Petrović sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu naveo je da najava dolaska Abazovića u Ohrid nosi tri važne poruke.

"Prva poruka jeste da vlasti u Podgorici nameravaju da deluju pomirljivije u pogledu učešća u regionalnim inicijativama nego što su to ranije bile, što može indirektno uticati i na unapređenje odnosa sa Beogradom koji su već dosta godina ispod realnih potencijala. Druga važna poruka je ta da se želi poslati signal da je okončan period političke krize i da Crna Gora nastoji da bude međunarodno aktivnija. Treća poruka jeste da verovatno postoji i ekonomsko utemeljenje za moguću promenu stava Podgorice", istakao je Petrović za Euronews Srbija.

Analitičari, međutim, smatraju da je i dalje vrlo neizvesna budućnost te zemlje u regionalnoj inicijativi.

EPA/BORIS PEJOVIC, proimedia, Tanjug/Služba za informisanje Predsednika Crne Gore

 

"Sa jedne strane Abazović je u manjinskoj vladi i uspešnost tog navoda da i Crna Gora možda bude deo Otvorenog Balkana će zavisiti od međusobne komunikacije svih partnera u koaliciji, drugim rečima, bez podrške Mila Đukanovića Crna Gora bi to teško mogla", kaže za Euronews Srbija Naim Leo Beširi iz Instituta za političke studije.

Sa druge strane, kako navodi Miloš Petrović, još uvek se očekuje na kakav će stav naići Abazovićeva ideja o saradnji i da li će biti konkretnih koraka.

"Premijer Abazović argumentuje razmatranje pristupanja inicijativi pragmatičnim razlozima, polazeći od pretpostavke da je inicijativa generalno kompatibilna sa evropskim ciljevima zemlje. Ostaje da se vidi da li će zbog takvog stava naići na političke izazove u Crnoj Gori, pa i da li će se na kraju to uopšte i realizovati. Ipak, smatram da je ovde izuzetno važna promena narativa, u smislu da se a priori ne odbacuje regionalno povezivanje kao koncept saradnje. Za razliku od ranijih percepcija inicijative kao nekog vida balkanskog ukalupljivanja Crne Gore koje može biti štetno za evropske integracije, deluje da dolazi do promene sagledavanja i argumentacije u korist većeg uključivanja Podgorice, ali u meri koja mora biti u skladu s pristupnim procesom Evropskoj uniji", kazao je Petrović.

Značajne najave iz regiona

Ipak, u danu održavanja samita nove poruke stigle su iz BiH.

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, koji će danas i sutra učestvovati u Ohridu na dvodnevnom Samitu Otvoreni Balkan, zatražio je od Predsedništva BiH da razmotri i da saglasnost za pristupanje BiH toj regionalnoj inicijativi.

Tegeltija je uoči odlaska u Ohrid uputio pismo Predsedništvu BiH u kojem, osim obaveštenja o odlasku u Ohrid, traži da razmotre i daju saglasnost za pristupanje BiH inicijativi Otvoreni Balkan da, kako navodi, građani i poslovna zajednica u BiH ne bi bili jedini u regionu izostavljeni iz ove regionalne inicijative.

To je potvrđeno Srni iz Kabineta predsedavajućeg Saveta ministara BiH. 

Petrović napomije da je najava dolazaka drugih zvaničnika regiona značajna za dalji razvoj inicijative.

"S obzirom da je učešće na skupu najavio i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, očigledno je da se ide ka većoj inkluzivnosti ovog procesa, što pojačava i njegove perspektive uspeha u pogledu pojačane trgovinske i druge saradnje. Međutim, treba napomenuti i da Otvoreni Balkan treba da bude usklađen sa strateškim ciljevima svih prestonica regiona, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Inicijativa Otvoreni Balkan, prema oceni sagovornika Euronews Srbija, može biti dobra za EU intregacije kojima zemlje Zapadnog Balkana teže, ali je i tu neophodno upravo to da se svi pridruže.

Kako je rekao Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove, plan lidera tri zemlje koji su pokrenuli ovu inicijativu jeste bio da se pripreme za nešto što građani EU uživaju decenijama, a to je sloboda kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga.

Kako je rekao, ipak, sama inicijativa bez zapadnobalkanske šestorke, "neće imati mnogo izgleda da uspe".

profimedia

 

"Ukoliko Crna Gora ipak postane deo Otvorenog Balkana, to će biti i određeni pritisak na BiH i Kosovo da se priključe. Uveren sam ukoliko bi postao institucialnom karaktera da će onda te konkretne stvari kao što je ukidanje rominga, graničnih prelaza za protok robe zasita značiti ne samo privredi već i građanima", naveo je Beširi za Euronews Srbija.

Takođe, Miloš Petrović sa Instituta za međunarodnu politku i privredu ističe da bi pregovori o saradnji u okviru Otvorenog Balkana bili značajni i za odnose Srbije i Crne Gore.

"Imajući u vidu da su Crna Gora i Srbija na donekle sličnom stupnju u pogledu evropskih integracija može se očekivati i da njihove percepcije takvih procesa budu donekle slične, a ne dijametralno suprotne, kao što je bio slučaj ranije. Iako tu ima još dosta nasleđenih izazova, pa i nepoverenja s obe strane, približavanje političkih stavova preko regionalnih platformi poput ove može imati pozitivne odjeke na zapostavljenu saradnju između Beograda i Podgorice.

Kako će izgledati Samit u Ohridu

U Ohridu danas počinje dvodnevni samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan, kome će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i zvaničnici Crne Gore i BiH. Kako je najavljno, na samitu će biti potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, turizma, kulture i poreskih službi.

Crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je podržao inicijativu Otvoreni Balkan biće gost samita i prisustvovaće, kako je najavio, u ulozi posmatrača. U ulozi gosta na samitu biće i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Samit će početi oko 18 časova, u hotelu Metropol u Ohridu, sastankom lidera zemalja Otvorenog Balkana sa ministrima poljoprivrede. Zatim će uslediti radna večera lidera Otvorenog Balkana.
Na zvaničnom otvaranju samita u sredu, pored predsednika Srbije Vučića, premijera Kovačevskog i Rame, kao i Abazovića i Tegeltije, obratiće se putem video veze i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, najavila je Vlada Severne Makedonije.

U Ohridu će, kako je najavljeno, biti potpisan Sporazum o saradnji na Zapadnog Balkana u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocena izdatih na visokoškolskim ustanovama i drugim institucijama i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma.

Takođe, biće potpisan Memorandum o razumevanju o kulturnoj saradnji na Zapadnom Balkanu i Memorandum o razumevanju o saradnji poreskih uprava. Predviđene su dve plenarne sesije u oblasti turizma i kulture. Na samitu će govoriti i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministarka kulture Maja Gojković.

Lideri Otvorenog Balkana sastaće se i sa predstavnicima međunarodnih organizacija. Na kraju samita, predsednik Vučić i premijeri Kovačevski i Rama održaće konferenciju za medije. 

Komentari (0)

Evropa