Region

Borelj i Varhelji: Evropa nije zaboravila šta se desilo u Srebrenici

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2022

-

18:00

Borelj i Varhelji: Evropa nije zaboravila šta se desilo u Srebrenici
Borelj i Varhelji: Evropa nije zaboravila šta se desilo u Srebrenici - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, i komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji, u zajedničkom pisanom saopštenju odali su poštu žrtvama i svim nestalima u Srebrenici i pozvali na pomirenje, dijalog i reforme u BiH.

"U Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločcnaca. Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju društvo u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo", navodi se u saopštenju.

Žozep Borelj i Oliver Vraheji su ocenili da masovna ubistva i ratni zločni u Ukrajini vraćaju sećanja na rat na Zapadnom Balkanu 1990-ih i upozorili da se mir danas ne može uzeti "zdravo za gotovo".

"Evropa nije zaboravila šta se desilo u Srebrenici i sopstvenu odgovornost što nismo mogli da sprečimo i zaustavimo genocid. U Srebrenici je propala Evropa i mi smo suočeni sa svojom sramotom", stoji u saopštenju.

Visoki EU zvaničnici dodaju da žele da vide BiH kako napreduje u pomirenju, na prevazilaženju nasleđa prošlosti i putu evropskih integracija.

Borelj i Varheji pozivaju lidere BiH da "pretvore reči u dela", "izaberu istinu i saradnju umesto straha i mržnje" i da "rade za bolju budućnost narednih generacija".

"EU je izgrađena kao zajednički mirovni projekat i budućnost BiH leži u EU. Ovo će, međutim, zahtevati da svi lideri zemlje rade na tome da mir, pomirenje, međusobno razumevanje i dijalog stave na vrh svoje agende, i da se angažuju na EU reformama", zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa