Evropa

Holandska vlada se izvinila vojnicima koji su bili poslati u Srebrenicu

Komentari

Autor: BBC

19/06/2022

-

10:48

Holandska vlada se izvinila vojnicima koji su bili poslati u Srebrenicu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandska vlada, sa premijerom Markom Ruteom na čelu, izvinila se stotinama bivših vojnika poslatih u Srebrenicu tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da su holandske trupe bile nedovoljno opremljene da, kako je rekao, "zaustave masakr" i da je od njih traženo da izvrše "nemoguć zadatak", preneo je BBC.

Ranije su holandske vlasti insistirale na krivici Ujedinjenih nacija, jer navodno nisu pružile vazdušnu podršku. Međutim, govoreći pred veteranima u vojnoj bazi u centralnoj Holandiji u subotu, Rute je pripadnicima mirovnih snaga "Dutchbat III" rekao da  "oprema i vojna podrška koju str dobili tokom misije u Srebrenici nije bila adekvatna za misiju koja se na kraju pokazala nemoguća za sprovođenje“.

"Danas se izvinjavam u ime holandske vlade svim ženama i muškarcima mirovnih snaga. Svima vama ovde i onima koji danas nisu sa nama, sa najvećim mogućim uvažavanjem i poštovanjem za način na koji ste nastavili da pokušavate da uradite pravu stvar, pod veoma teškim okolnostima, čak i kada to zaista više nije bilo moguće", rekao je Rute.

Pored izvinjenja, vojnicima koji su služili u Srebrenici uručena je i bronzana medalja časti.

 

Komentari (0)

Evropa