Region

Đukanović: Možda vlada može da dobije poverenje nekog drugog, pričaćemo sa strankama o dve teme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2022

-

22:30

Đukanović: Možda vlada može da dobije poverenje nekog drugog, pričaćemo sa strankama o dve teme
Milo Đukanović - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Sve partije koje su u aktuelnom Vladinom aranžmanu su dobile uveravanje da se na prošloj sednici vlade neće glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC, već da će se samo otvoriti rasprava, rekao je predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović u intervjuu za RTCG.

"To nas je upućivalo na zaključak da je premijer prihvatio sugestije", naveo je Đukanović.

Na pitanje da li to znači da ih je premijer Dritan Abazović "prevario", Đukanović je rekao da je on na sastanku rekao da će biti otvorena rasprava i da se Vlada neće izjašnjavati o tom aktu.

On je rekao da je Vlada napustila dogovor dajući prioritet sklapanju ugovora sa SPC u odnosu na nešto što su sporazumom definisani prioriteti prilikom formiranja vlasti, "a to je pre svega bavljenje poslova iz evropske agende".

Komentarišući izjavu premijera da se pojedini ne plaše Temeljnog ugovora već Europola, Đukanović je ocenio da je reč o zamjeni teza.

"Pokušava se pustiti magla, da bi se pod plaštom fingirane borbe protiv kriminala i korupcije pokušale sakriti određene slabosti", istakao je Đukanović.

Abazović je takođe rekao da bez Temeljnog ugovora ne bi mogle da usvoje odluke za koje je potrebna podrška 49 ili 54 poslanika. Đukanović je na to odgovorio da odgovorna vlast ne sme da pristane na takve ucene.

"Nisam bio adekvatno upoznat sa ugovorom"

On je naveo da nije adekvatno bio upoznat sa sadržajem ugovora.

"Desetak dana ranije, u susretu sa premijerom dobio sam samo normativan deo, bez preambule koja sadrži važan dio ukupne političke priče. Da sam bio upoznat sa kompletnim tekstom, smatrao bih potpuno neadekvatnim da se o tim pitanjima povede sporadična priča", naglasio je Đukanović.

Đukanović je naveo da je Predsedništvo DPS-a odlučilo da ta stranka uskrati podršku vladi premijera Dritana Abazovića i najavio da će u Skupštini Crne Gore nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama.

Profimedia

 

"Da li nezavisno od odnosa prema Vladi možemo da gradimo dvotrećinski ili tropetinski konsenzus u parlmentu, jer sada je parlament mesto odlučivanja za vitalno važna pitanja za dalji napredak Crne Gore, to je prva tema o kojoj ćemo razgovarati. Druga tema je upoznavanje sa razlozima koji su nas doveli do ovakvog odnosa prema Vladi i traženje partnera kroz koju proceduru je realnije da i formalno delegitimišemo ovu Vladu i stvorimo uslove da Crna Gora u najboljem roku dobije političku Vladu koja će odgovorno upravljati Crnom Gorom u narednom periodu", rekao je Đukanović.

"Cilj da se dobije vlada  koja će štiti interese Crne Gore"

Cilj je, kako je istakao, da se dobije Vlada koja će štititi nacionalne interese Crne Gore.

"Možda ova Vlada može da dobije poverenje nekog drugog. Ako dobije nema nikakvog problema. To je sve legitimno. Ako ne dobije, mi razgovaramo sa svim parlamentarnim partijama i sa DF-om, Demokratama, ovima sa kojima smo do sada bili u vladinom aranžmanu", poručio je Đukanović.

Komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, on je rekao da njeni autori artikulišu političko nezadovoljstvo procesom evropskih integracija, uz napomenu da je opravdana rezignacija u državnim politikama Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

"Inicijativu vidim kao predlog alternativnog modela saradnje, umesto saradnje na evropskoj platformi. Nama ne treba alternativa Evropi nego članstvo u EU", istakao je crnogorski predsednik.

Kako bi mogla da se rasplete politička kriza?

Inače, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića nakon odluke da uskrati podršku vladi Dritana Abazovića u Skupštini Crne Gore zbog usvajanja predloženog Temeljnog ugovora sa SPC ima dve mogućnosti: da Skupštini preda inciijativu za izglasavanje nepoverenja vladi ili da podnese inicijativu za skraćenje mandata Skupštini.

Ako bi se DPS odlučio za prvi izbor, Abazovićeva vlada bi pala, ali ne bi morali da budu organizovani novi izbori, već bi moglo da dođe do prekomponovanja vlasti, isto kao što je i nastala aktuelna vlada nakon izglasavanja nepoverenja kabinetu bivšeg premijera Zdravka Krivokapića.

U drugom slučaju, kada bi se skratio mandat Skupštini, to bi zapravo bilo "samoraspuštanje" parlamenta i morali bi da budu organizovani novi izbori, ali i za to je, kao i za prethodnu varijantu neophodna većina.

Protiv aktuelne vlade su DPS i Socijaldemokratska partija koje u parlamentu nemaju dovoljno poslanika da izglasaju skraćenje mandata Skupštini. Uz glasove partija manjina i opzicionih Socijaldemokrata (SD), za usvajanje inicijative potreban im je makar jedan glas među Demokratama, Demokratskom frontu ili nekom od njihovih koalicionih partnera sa izborne liste.

Da računaju na glasove SD, SDP i DPS, što je ukupno 35 poslanika, potvrdio je i ministar Raško Konjević na sednici vlade prilikom glasanja o Temeljnom ugovoru.

"Ako Vlada bude usvojila sadašnji predlog temeljnog ugovora, izgubiće većinu, odnosno podršku 35 do 37 poslanika od 46 koji su glasali vladu, jer se politički ne slažu sa ovim tekstom. Ova Vlada je izgubila legitimitet", rekao je tada Konjević.

I dok se čeka potez DPS-a, sve oči su uprte u Demokrate Alekse Bečića za koje se smatra da "drže" izlaz iz pat pozicije u kojoj se našao Abazović. Imajući u vidu optužbe i teške reči na relaciji Bečić-Abazović, upućeni smatraju da nije isključeno da će ovaj poslanički klub biti spreman da glasa za obaranje Abazovićeve vlade. Da li su spremni da obore vladu uz glasove DPS-a, ostaje nejasno. Iz te stranke su za Vijesti rekli da čekaju da se preduzmu određeni politički i formalno-pravni koraci, pa će odluku doneti na partijskim organima. Drugi po veličini poslanički klub u Skupštini Crne Gore je Demokratski front, koji sa koalicijom oko sebe ima 27 poslaničkih mandata, ali stav tog političkog bloka prema inicijativi DPS-a nije potpuno jasan. Opširnije u posebnom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa