Region

Vlada Crne Gore izglasala Temeljni ugovor, DPS: Ako Abazović smatra da je usvojen, Vlada više nema našu podršku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/07/2022

-

18:10

Vlada Crne Gore izglasala Temeljni ugovor, DPS: Ako Abazović smatra da je usvojen, Vlada više nema našu podršku
Vlada Crne Gore izglasala Temeljni ugovor, DPS: Ako Abazović smatra da je usvojen, Vlada više nema našu podršku - Copyright Prinstscreen YouTube/Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Crne Gore usvojila je odluku o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Od 18 prisutnih ministara, za je glasalo 13 ministara, pet je izuzelo mišljenje.

Premijer Dritan Abazović je, bez obzira na prigovore Krivokapića i Konjevića o kvalifikovanoj većini, proglasio da je tačka usvojena, i rekao da postoji mogućnost da se glasanje ponovi na narednoj sednici ili elektronski.

Mišljenje su izdvojili ministri Ranko Krivokapić, Ervin Ibrahimović i Raško Konjević.

"Ako bude trebalo, za sedam dana će se opet glasati. Ja ne mogu da govorim u ime ljudi koji danas nisu ovde kako žele da glasaju, ako bude dilema, nikakav problem nije da na narednoj sednici elektronski glasamo", rekao je premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Problem je nastao jer je u pitanju tačka koja je od vitalnog nacionalnog interesa, za koju je, prema usmenom dogovoru u Vladi Crne Gore potrebna kvalifikovana većina glasova.

Da bi stavila tačku na nagađanja o tome da li je dokument prihvaćen, Vlada je u saopštenju navela samo kratko: "Vlada je usvojila Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve".

Na sednici Vlade najglasniji protiv predloženog nacrta bio je ministar Raško Konjević koji je tražio dodatne konsultacije u vezi sa predloženim Temeljnim ugovorom.

"Konsulatacije oko ovog teksta se moraju obavljati pre usvajanja, i ako se usvanjanje desi bez toga, ova Vlada je izgubila većinu i podnećemo zahtjev za izbore", kazao je Konjević koji je naveo da za ovakav potez vlada gubi podršku 35 poslanika Skupštine.

Abazović je kazao da ovakve izjave su ucenjivačke, a da on nije ikebana i da neće podleći pod uticaj onih protiv kojih se politički bori.

"Ja se ne kolebam ni jedne sekunde, kao ni za jednu političku odluku u životu", poručio je on.

Kako je dodao, oni koji hoće da ruše Vladu, su povezani sa organizovanim kriminalom i švercom cigareta. Ovo nema veze sa vjerom, već je ovo, kako je kazao, pokušaj da se vrati biznis koji je vredeo 500 miliona evra godišnje.

"Nisam molio za podršku manjinskoj vladi, pa neću ni da se održi", poručio je Abazović.

Ministar Ranko Krivokapić zatražio je da se glasanje odloži do jeseni, a prema njegovim rečima Vlada ide u suicid.

"Ova Vlada želi da svesno ili nesvesno, sebe oburda, znanjem ili neznanjem, i zasutavi Crnu Goru ka Evropskoj uniji. Sa svojim političkim uverenjem sačekaću da vreme to pokaže. Moguće je i da nešto više znam, nije sigurno, ali je moguće", kazao je on i predložio da se ovo pitanje odloži do jeseni i do izveštaja Evropske unije.

DPS: Ako Abazović smatra da je Temeljni ugovor usvojen, Vlada više nema našu podršku

Portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić saopštio je da ako premijer Dritan Abazović smatra da je doneta odluka o usvajanju nacrta temeljnog ugovora sa SPC, to znači da Vlada više nema podršku te partije.

"Demokratska partija socijalista sa žaljenjem konstatuje da je, uprkos okolnosti da se rasprava na sednici Vlade mogla pratiti putem direktnog televizijskog prenosa, ostalo do kraja nejasno da li je Vlada Crne Gore na današnjoj sednici usvojila Prijedlog Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom", navodi on. 

On objašnjava da je odluka usvojena glasovima 13 članova Vlade, a da političkim sporazumom koji su potpisale političke partije koje učestvuju u njoj ili podržavaju Vladu u Skupštini Crne Gore, "jasno je da je za usvajanje ove odluke neophodna kvalifikovana većina."

"To nedvosmisleno znači da je potrebno da ovu odluku podrži 2/3 svih članova Vlade, odnosno njih 14, da bi došlo do njenog usvajanja. Iz navedenog se više nego jasno vidi da Vlada nije imala potrebnu većinu za usvajanje navedene odluke. Zbog svega navedenog, pozivamo premijera Abazovića da razjasni navedene okolnosti i saopšti decidan stav: da li je Vlada na današnjoj sednici donela Odluku o usvajanju Predloga Ugovora sa SPC. Ukoliko nije, kao i nebrojeno puta prehodnih dana, pozivamo na inkluzivnost u procesu dolaska do finalne verzije Ugovora, te ističemo neophodnost da učešće u postupku uzmu pravnici, istoričari i ukupna zainteresovana stručna i laička javnost kako se ovo važno pitanje ne bi rješavalo brzopleto i kako bi se u finalu došlo do adekvatnog sadržaja koji štiti interese države Crne Gore. Na kraju, navodimo da ukoliko premijer Abazović smatra da je odluka doneta, onda mora primiti k znanju da 43. Vlada više nema podršku Demokratske partije socijalista Crne Gore", zaključeno je u saopštenju. 

Vešović: Glasovi ministara daju legitimitet odluci

Novinar iz Podgorice Marko Vešović rekao je za Euronews Srbija da 13 glasova ministara na današnjoj sednici garantuju legitimitet ovakvoj odluci.

"U svakom slučaju, najavljeno je da se o tome vlada ponovo izjašnjava. Razlog tome je da su šef diplomatije i odbrane javno saopštili da sumnjaju u ovaj ishod glasanja. U takvim okolnostima premijer smatra da vlada može ponovo o tome da se oglasi kako bi se otklonile sve sumnje", kazao je Vešović.

 

 

 


On je rekao i da je "važno što su tokom sednice mogli da se čuju i pomirljivi tonovi".

"Ipak, SDP koji se protivi Temeljnom ugovoru najavio je zahtev za skraćenje mandata Skupštini što bi moglo da dovede do vanrednih parlamentarnih izbora", naveo je Vešović u izjavi za Euronews Srbija, ali je dodao da organizovanje izbora "nije sada racionalna odluka zbog drugih problema u zemlji".

 

 

Podsetimo, Abazović je u nedavnoj poseti Beogradu nakon razgovora sa patrijarhom SPC Porfirijem rekao da je nacrt ugovora prihvatljiv za obe strane, te da su za njegovo potpisivanje neophodne još samo proceduralne stvari.

Protest ispred zgrade Vlade

Nakon što je vlada usvojila predlog teksta Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom ispred zgrade izvršne vlasti došlo je do incidenta među građanima koji su protestovali.

Oni su blokirali saobraćajnicu ispred zgrade vlade naizmenično prelazeći ulicu sa jedne na drugu stranu.

Pokušali su da probiju zaštitnu ogradu, a onda su i zapevali himnu. Uključili su i sirene za uzbunu. Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković pokušao je da se probije do zgrade vlade ali ga je policija u tome sprečila, navodi portal.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić pozdravio je današnje izglasavanje u vladi teksta Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne ckrve i poručio da očekuje i ispunjenje obećanja o inicijativi Otvoreni Balkan.

 

 

Odluku je pozdravio i lider DNP-a Milan Knežević, koji je napisao da mu je žao što bivši premijer Zdravko Krivokapić nije imao hrabrost Abazovića da usvoji Temeljni ugovor.

 

 

Savetnik potpredsednika Vlade Vladimira Jokovića, Vladimir Pavićević smatra da je Vlada ovim potezom stavila tačku na pitanje Temeljnog ugvoora sa SPC.

"Ugovorom se uvažava princip sekularnosti države, potvrđuje sloboda v eroispovesti i u celosti regulišu odnosi između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Idemo dalje", naveo je Pavićević na Fejsbuku.

 

Komentari (0)

Evropa