Region

Abazović: Temeljni ugovor na dnevnom redu Vlade, odlučiću da li će se sutra glasati o njemu

Komentari

Autor: RTVCG

07/07/2022

-

21:24

Abazović: Temeljni ugovor na dnevnom redu Vlade, odlučiću da li će se sutra glasati o njemu
Abazović: Temeljni ugovor na dnevnom redu Vlade, odlučiću da li će se sutra glasati o njemu - Copyright www.gov.me

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore Dritan Abazović poručio je, gostujući u Dnevniku RTCG, da će se Temeljni ugovor sutra naći na dnevnom redu Vlade, te dodao da ne vidi potrebu za odlaganjem glasanja.

Kako je naveo, smatra da on nije na vrhu liste prioriteta zemlje, ali i da svakako misli da su evropske integracije put kojem ova zemlja treba da teži.

"Temeljni ugovor za građane Crne Gore nije najprioritetnija stvar, niti je najvažnije pitanje. Ako mislimo da Crnu Goru guramo ka Evropskoj uniji onda ne treba da je polarizujemo", rekao je Abazović RTVCG.

On je kazao da je Temeljni ugovor zapravo jedna redovna aktivnost Vlade, koja će se sutra naći na dnevnom redu.

"Bila je danas na Komisiji za politički sistem i ne vidim nikakav problem da u jednoj demokratskoj atmosferi svi ministri iskažu šta misle o tom pitanju. Ponećemo se odgovorno. Premijer će odlučiti da li će se glasati sutra ili će se eventualno, ukoliko neki ministri budu odsutni, to završiti na nekoj elektronskoj sednici", istakao je Abazović.

Poručio je i da ovaj ugovor nije nikakvo stvaranje države u državi.

"Temeljni ugovor je samo u Crnoj Gori tema. Odnosi verske zajednice i države postoje u svim drugim uređenim državama, da postoji kod nas sa drugim verskim zajednicama i da ćemo isto pravo dati svim verskim zajednicama koje su registrovane", dodao je Abazović.

On je ocenio da Temeljni ugovor najviše komentarišu oni koji ga uopšte nisu pročitali.

"Zato su svi argumenti, koji su se čuli, nerelevantni. Uvođenje veronauke - gde to piše u Temeljnom ugovoru? Svaki član završava u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore. Da bi ste uveli veronauku, morate da promenite Zakon o obrazovanju. Kako može bilo koji ugovor da bude iznad zakona? Temeljni ugovor je apsolutno i potpuno u skladu sa Ustavom i zakonom", poručio je Abazović.

On se osvrnuo na 800 godina kontinuiteta, koje se priznaju SPC, te poručio da je razbio tu propagandu, navodeći da se ne govori o kontinuitetu SPC, nego o hrišćanskoj crkvi.

"U preambuli 3 i 4, to je nekada bio jedan član. Da ne bi bilo loših interpretacija uspeli smo da ga odvojimo i imamo dva člana. Taj član uopšte ne govori o SPC nego o hrišćanskoj crkvi. Zar nije i katolička crkva hrišćanska", ocijenio je Abazović.

Abazović je kazao da je potpuno fer da neki ministri budu protiv, neki za, a neki da imaju neutralan stav. 

"Sve partije koje su podržale manjinsku Vladu, su znale da ćemo ući u regulisanje odnosa sa verskim zajednicama. To se ne odnosi samo na SPC, nego i na sve ostale verske zajednice koje iskažu interesovanje", poručio je Abazović građanima.

Kaže da ne vidi potrebu za odlaganjem glasanja za Temeljni ugovor, jer je po njemu ono jednako kao i sva ostala pitanja za koje Vlada treba da glasa.

"Ovo pitanje tretiram kao svih 60 drugih koji će se naći na dnevnom redu. Niti mu dajem veći značaj, niti manji. Da li može da bude korekcija, mislim da smo imali radne timove. Ovo nije samo jedna strana. Imamo dve strane koje su zainteresovane za ugovor - državu i versku zajednicu. Da li je tekst perfektan, verovatno nije, ali, da li je tekst u skladu sa Ustavom i zakonom, verovatno jeste", kazao je Abazović.

Abazović je poručio građanima koji protestuju ispred zgrade Vlade da podržava njihovo pravo.

"Podržavao sam i one koji su protestovali ispred zgrade RTCG kad se rušila 42. Vlada. Ista retorika 'izdaja, izdaja, izdaja' i onda vam isti ljudi dođu da vam kažu 'svaka čast, ovo je bilo dobro, nego nisam odmah mogao da ukapiram'. Pozivam ih da sve protekne mirno u dobrom duhu", rekao je Abazović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa