Region

Borelj: Proces koji uključuje čitav region Zapadnog Balkana od suštinskog značaja

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2022

-

10:04

Borelj: Proces koji uključuje čitav region Zapadnog Balkana od suštinskog značaja
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je proces koji uključuje čitav region Zapadnog Balkana od suštinskog značaja i da je u tom kontekstu važno da region napreduje u uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta.

To je, kaže Borelj, politička obaveza koju je preuzelo šest lidera regiona na samitu u Sofiji.

Borelj je to rekao u opširnom intervjuu za praznični dvobroj podgoričkog dnevnika Vijesti upitan o podršci Evropske unije inicijativi Otvoreni Balkan.

"Kroz Ekonomsko-investicioni plan, u region donosimo značajne investicione mogućnosti. Sada je na regionu da ih dobro iskoristi tako što će ostvariti svoj puni ekonomski potencijal i uspostaviti zajedničko regionalno tržište zasnovano na pravilima EU", naveo je Borelj.

Na pitanje da li smatra da su decenijski lideri partija u Crnoj Gori završili svoju misiju i da neki od njih predstavljaju prepreku na putu ka EU, te da li je o tome ikada razgovarao sa predsednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem, Borelj kaže da je EU posvećena radu sa svim političkim akterima i institucijama na ostvarivanju napretka u ključnim reformama, konstruktivno i u skladu s ogromnim očekivanjima građana Crne Gore da napreduju u procesu pridruživanja EU.

Govoreći o različitim pogledima koji postoje u Evropskoj uniji u odnosu na pristup rešenju situacije u Ukrajini, Borelj kaže da je ničim izazvan i neopravdani agresorski rat Rusije protiv Ukrajine naišao na snažan i jednoglasan odgovor EU i njenih država članica.

"Jedinstvo EU u odgovoru na očito rusko kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava očigledno je iznenadilo Rusiju. Kao odgovor na rusku invaziju, EU je u rekordnom roku usvojila najjače sankcije u svojoj istoriji, pruživši Ukrajini finansijsku, humanitarnu, diplomatsku i vojnu podršku bez presedana", kaže Borelj i ističe:

"Prvi put EU isporučuje oružje jednoj zemlji da bi se branila od oružane invazije. Sve ovo naglašava jedinstvo i odlučnost država članica EU po tom pitanju, što su evropski čelnici i izrazili na poslednjem Evropskom savetu. Nema sumnje da će EU ostati čvrsto ujedinjena u svom odgovoru na rusku agresiju.

Ponovio je da je stav EU o ovom sukobu dobro poznat da Rusija, kaže, smesta i bezuslovno mora da prekine svoju vojnu agresiju i da povuče sve svoje snage i vojnu opremu s ukrajinske teritorije unutar njenih međunarodno priznatih granica.

"Podržavamo sve iskrene i suštinske napore da se sukob okonča. Na Ukrajini je da odluči o uslovima za prekid vatre, a EU je spremna da nastavi da podržava Ukrajinu u naporima usmjerenim na okončanje ruskog agresorskog rata", naveo je, između ostalog, Borelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa