Region

Šef poslaničkog kluba SNP: U Crnoj Gori moguća nova, ali i stara većina

Komentari

Autor: Tanjug, Vijesti

18/07/2022

-

10:38

Šef poslaničkog kluba SNP: U Crnoj Gori moguća nova, ali i stara većina
Šef poslaničkog kluba SNP: U Crnoj Gori moguća nova, ali i stara većina - Copyright gov.me/S. Matić, Wikipedia.org/Rasho, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je crnogorskoj vladi premijera Dritana Abazovića najavljeno uskraćivanje većinske podrške zbog usvajanja Temeljnog ugovora sa SPC, šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović ne isključuje mogućnost formiranja nove skupštinske većine, ali ni okupljanja one koja je porazila Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Ðukanovića na izborima 2020.

Ivanović je u intervjuu za podgoričke Vijesti rekao da nije bilo razgovora o povratku “stare” većine, ali da to nije nemoguća opcija za rešenje krize vlasti nastale odlukom DPS-a i Socijaldemokratske partije (SDP) da otkažu podršku premijeru Dritanu Abazoviću zbog Temeljnog ugovora sa SPC.

"Ako ovi zaista budu toliko uporni ili krajnje uporni i ako se budu ponašali kako su nagoveštavali, zašto se ne bi odigrala i ta varijanta, odnosno zašto se ne bi pravila, a može se praviti, neka druga većina, i onda bi ova vlada, uz neku rekonstrukciju - kako bi se sve to dešavalo, teško je prognozirati - mogla da nastavi da radi punim kapacitetom... Vreme ide, brzo će se doći do pravih saznanja”, naveo je Ivanović.

Prema njegovim rečima, ipak, treba sačekati dalji rasplet na političkoj sceni, jer mu se, kaže, čini da lider DPS-a Milo Ðukanović ima drugi cilj - da se političkom trgovinom vrati u “igru” iz koje je ispao.

DPS i SDP uskratili su podršku vladi nakon samo dva i po meseca od njenog formiranja, zbog odluke da usvoji Temeljni ugovor sa SPC, ali još uvek nisu podnele poslanicima inicijativu kojom će formalizovati svoj potez.

Upitan da je očekivao ovako brzi krah manjinske vlade, Ivanović kaže da uvek postoji mogućnost da neko izađe iz vlasti i otkaže joj podršku.

"Međutim, ovako nešto nisam očekivao. Posebno ne u trenutku kad se potpisuje jedan ugovor s verskom zajednicom, koji nije prvi takav u Crnoj Gori i koji je već potpisan s dve verske zajednice. Zbog toga niko nije pravio nikakve probleme, a sad se ođednom stvara politička priča... Ja bih, ipak, malo sačekao, jer mi sve liči na to da DPS, odnosno Ðukanović koji je poznat kao čovek koji stalno politički trguje, pokušava da se, okrenut međunarodnoj zajednici, na sve moguće način vrati u igru iz koje je zapravo ispao u onom pravom smislu", kaže Ivanović i dodaje:

"I neki signali koji se šalju ovih dana upućuju me na ubeđenje da DPS neće podržati SD, koji je najavio inicijativu o skraćenju mandata parlamentu, a čuli smo da ni SDP u ovom trenutku nije za to da se uskrati podrška vladi...".

Precizirajući na kakve signale tačno misli, Ivanović kaže da misli da te partije zapravo "igraju jednu političku igru, koja je, u svakom slučaju, dozvoljena kao politička".

"Ðukanović, kao čovek koji se pita za sve u DPS-u, po svaku cenu bi da sebe vrati u žižu interesovanja i domaće i međunarodne javnosti... Vlada je taman počela da radi, da pokazuje znake da će raditi dobro i u interesu građana. Politika je politika, to razumem i shvatam, ali čini mi se da nije vreme da se vladi uskrati mandat", kazao je, između ostalog, Ivanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa