Region

Američka ambasada u BiH: Šokirani smo i zgroženi zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2022

-

19:12

Američka ambasada u BiH: Šokirani smo i zgroženi zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića
Američka ambasada u BiH: Šokirani smo i zgroženi zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića - Copyright profimedia/Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američka ambasada u BiH danas je oštro osudila izjave lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koji je, kako su naveli, indirektno pretio ratom kada je izjavio da su se Bošnjaci "prebrojali" i svesni su svoje vojne snage.


U objavi na Tviteru Ambasade SAD stoji da su "šokirani i zgroženi" zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića.

"U 2022. godini građani BiH zaslužuju bolje od lidera koji pozivaju na etničke podele i podstiču etničke napetosti. Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na opštem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH osigura svoje mesto u evroatlantskoj zajednici naroda. Istinska posvećenost saradnji i kompromisu, a ne implicitnoj pretnji pribegavanjem nasilju, potrebni su za rešavanje problema ove zemlje koji se pogoršavaju", navodi se u izjavi.

 

 

Ambasada je reagovala na Izetbegovićev istup na predizbornoj tribini SDA u mestu Hadžići pored Sarajeva gde je izjavio da Bošnjaci imaju pripremljen odgovor "za ne daj Bože".


"Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate", kazao je Izetbegović.

Iz opozicije su mu odmah odgovorili da neprimereno huška na rat, a u brojnim reagovanjima političara iz Republike Srpske prevladale su ocene da to čini samo zbog izbora.

"Izetbegović kaže da su se muslimani prebrojali, učesnici protesta, takođe muslimani, prebrojali su Hrvate i kažu da ih ima za dva vagona. Nas Srbe niko neće prebrojavati, pa ni muslimani, ali treba da znaju da nas je dovoljno", poručio je u svojoj reagciji srpski član Preseništva BiH Milorad Dodik.

Oglasio se i potpredsednik Partije demokratskog progresa i poslanik u Skupštini RS Igor Crnadak.

"Izetbegovićeva izjava da su u Federaciji BiH prebrojani lovci i mladi ljudi koji se mogu naoružati je prevršila svaku meru i svaku granicu normalnog ponašanja u politici", rekao je on

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa