Region

Dodik u odgovoru na Šmitovo pismo: Niste samo "neovlašćeni građanin", već i "rušilac velikog kalibra"

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2022

-

17:34

Dodik u odgovoru na Šmitovo pismo: Niste samo "neovlašćeni građanin", već i "rušilac velikog kalibra"
Milorad Dodik i Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da visoki predstavnik Kristijan Šmit nije samo "neovlašćeni građanin", već i "rušilac velikog kalibra", u odgovoru na Šmitovo pismo koje mu je dostavljeno juče, uz Odluku o donošenju izmena i dopuna na Izborni zakon u BiH.

Ovo pismo Dodik smatra provokacijom i poziva se na stav institucija Repubilike Srpske, kao i stalnih članica Saveta bezbednosti UN, prema kojem Šmit nije izabran po Aneksu 10, koji je, kako se navodi, jedini izvor legitimnog mandata visokog predstavnika.

"Iz ovog Aneksa 10, koji je jedini izvor legitimnog mandata visokog predstavnika, ne proizilazi donošenje zakona i drugih propisa umesto legalnih i legitimnih organa entiteta i institucija BiH. A do sada ste (svi raniji visoki predstavnici, a i Vi, građanine Šmit) nelegalno, nelegitimno, neustavno i antidejtonski nametali zakone, menjali entitetske ustave, ''zamrzavali'' bankovne račune stranaka i građana, ukidali nižestepene sudske odluke, zabranjivali građanima imenovanje na političke funkcije, smenjivali funkcionere na najvišem političkom nivou", stoji u Dodikovom odgovoru.

Dodik navodi da su Šmitova "samoprigrabljena diktatorska ovlaštenja, suprotna ljudskim pravima, ličnim i političkim pravima posebno, Vi rušite princip vladavine prava, Vi ste iznad zakona, iznad Ustava, iznad sudskih odluka, iznad političkih odluka, a posebno iznad odluka donešenih demokratskim procedurama u organima vlasti, posebno organa predstavničke, narodne demokratije u kojima se usvajaju zakoni".

"BiH je sa visokim predstavnikom, a sa Vama (Šmitom) posebno, postala nesuverena, neefikasna, kvazi-država, protektorat modernog doba, koja krši ljudska prava i slobode konstituttivnih naroda i građana", naveo je Dodik u odgovoru.

"Vaša, nazovimo ''odluka'', kojom se donosi Zakon o izmenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ide i korak dalje. Vi udarate svom silinom na ono što predstavlja volju naroda koja se ostvaruje preko izabranih predstavnika u organima vlasti. Po vama je način na koji građani slobodno i neposredno biraju svoje predstavnike samo onaj način koji Vi odredite i Centralna izborna komisija BiH, kojoj dajete sudska i izvršna ovlaštenja inkvizicijskog karektera", napisao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je, između ostalog, optužio Šmita da manipuliše izborima rekavši, da on, a ne narod koji bi trebalo da bira one za koje misli da će najbolje vršiti vlast i njih predstavljati, pokušava usmeravati izbornu volju.

"Vi rušite i gazite sva prava, a biračko pravo je jedno od osnovnih ličnih i političkih prava. Izborni sistem u svakoj suverenoj državi je deo opšteg političkog i ustavnog sistema, u njemu su izraženi osnovni ustavni principi i sam politički oblik određenog društva, koji je složeniji i komplikovaniji u složenim pluralnim državama kao što je Bosna i Hercegovina", ističe Dodik.

On je optužio Šmita da ruši i princip vladavine prava "koji podrazumeva postojanje pravne države koja je potčinjena pravu, i to u totalitetu, što znači da svi akti koje donosi samo država (ne samo Ustav i zakoni) moraju biti pravni, a ne politički i ideološki, a posebno ne ohaerovski".

"Vi rušite i princip pravne države koja treba da vrši vlast na osnovu sopstvenih zakona, a ne ohaerovskih, građansko - Šmitovih. Vi rušite i principe ustavnosti i zakonitosti koji su osnovni principi ustavnog sistema svake državne zajednice u kojoj postoji ustav, kao bitni instrumenti ostvarivanja vladavine prava. Vi niste samo neovlašćeni građanin Šmit, Vi ste rušitelj velikog kalibra i - molimo Vas, idite kući, ugasite svetlo", zaključio je Dodik.

Podsetimo, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit upotrebio je Bonska ovlašćenja i nametnuo tehničke izmene Izbornog zakona BiH. Međutim, iako se danima o tome spekulisalo, nije nametnuo političke izmene izbornog zakona koje se odnose na uvođenje cenzusa od tri odsto u kantonima za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na izbor predsednika i potpredsednika Federacije BiH i na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Ove političke izmene Izbornog zakona, koje su, kako je ranije danas najavljeno, stavljene "na čekanje" kako bi domaći političari pokušali da se dogovore oko spornih stavki, izazvale su reakcije širom BiH, pa i proteste u Sarajevu. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa