Region

Šmit nametnuo tehničke izmene Izbornog zakona u BiH, političke promene još čekaju dogovor

Komentari

Autor: FoNet/Euronews

27/07/2022

-

18:26

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Kristijan Šmit danas je upotrebom Bonskih ovlašćenja nametnuo tehničke izmene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se unapređuje integritet izbornog procesa i stvaraju se preduslovi za transparetnije i fer izbore, što podrazumeva i uvođenje tehnologije za nadgledanje kompletnog izbornog procesa.

"Nema prvostepenih i drugostepenih građana u BiH, ovde žive tri konstitutivna naroda. Danas nalažem i donosim paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju i izbore, ne dopuštam ratnohuškačku retoriku", rekao je Šmit, prenosi Klix.

Iako se danima o tome spekulisalo, visoki predstavnik danas nije nametnuo političke izmene izbornog zakona koje se odnose na uvođenje tripostotnog cenzusa u kantonima za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na izbor predsednika i potpredsednika Federacije BiH i na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

"Očekujem rezultate. Doneo sam paket transparentnosti. Važno je da se ispune obaveze sa sudskim presudama. Radićemo na tome da osim nekih vrlo grubih komentara postoji drugi način da se o tome razmisli. Niko ne sme da se plaši pokušaja da mu se uskrate prava", poručio je Šmit.

Političke izmene Izbornog zakona, kako je ranije danas najavljeno, stavljene su "na čekanje" kako bi domaći političari pokušali da se dogovore oko spornih stavki.

"Ne sme biti diskriminacije i pozivam odgovorne političare da razgovaraju o tome. Mislim da je pred nama veliki posao nakon izbora 2. oktobra. Doći će ljudi iz Evrope, pitaće gde je napredak", rekao je Šmit. 

Na odluku Kristijana Šmita kojeg Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika reagovao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik koji je rekao da "Šmit, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik i u funkciji je muslimanskih interesa, nema pravo ni da uđe u zgradu OHR-a, a kamoli da interveniše u zakonodavstvu BiH".

 

Stranke okupljene unutar Hrvatskog narodnog sabora izrazile su zabrinutost zbog, kako su rekli, "podleganja OHR-a nezapamćenom ratnohuškačkom pritisku i pozivima predstavnika bošnjačko-muslimanskih prvaka na nasilje", nakon današnje odluke Kristijana Šmita.

Kako su rekli u svojoj reakciji, OHR je imao priliku da uz nametnute odluke oko finansiranja izbora u potpunosti provedu Odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić stavljajući van snage "neustavne odluke ranijih predstavnika OHR-a i u vremenu izbora doprinese konsolidaciji međunacionalnih odnosa", prenosi Klix.ba.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa