Region

Šmit: Najoštrije osuđujem ratnohuškačku izjavu izetbegovića, ovaj začarani krug akcije i reakcije mora prestati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2022

-

14:19

Šmit: Najoštrije osuđujem ratnohuškačku izjavu izetbegovića, ovaj začarani krug akcije i reakcije mora prestati
Visoki predstavnik u BiH Krstijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Kristijan Šmit saopštio je da najoštrije osuđuje, kako kaže, ratnohuškačku izjavu prvog zamenika predsedavajućeg Doma naroda BiH i predsednika SDA, Bakira Izetbegovića, na stranačkom skupu u Hadžićima, 25. jula.

"Ratnohuškačke i zapaljive izjave, poput ove izjave gospodina Izetbegovića, opasne su i vraćaju na tragični sukob iz 1990-ih. One šire strah među svim građanima, povećavaju tenzije, te ni na koji način ne doprinose unapređenju saradnje, stabilnosti i pomirenja u BiH. Gospodin Izetbegović, zajedno sa ostalim političkim liderima, treba raditi na pronalaženju načina da najmlađe i najperspektivnije građane ove zemlje zadrži u BiH, umesto da zagovara robote koji će ih zameniti“, naveo je Šmit u pisanoj izjavi.

"U prošlosti smo imali priliku da čujemo daleko razumnije izjave, njima se treba vratiti", ocenio je on.

Šmit je naglasio da neodgovorna retorika mora stati, te je pozvao sve političke lidere i zvaničnike da svoje napore radije usmere na zajednički cilj, a to je da BiH bude ugodan dom svim njenim građanima.

"Ovaj začarani krug akcije i reakcije – koji ilustruje i činjenica da je nakon izjave gospodina Izetbegovića promptno usliedila još jedna neodgovorna izjava člana Predsedništva BiH i predsednika SNSD-a Milorada Dodika – mora prestati! Ima puno važnijeg posla koji treba završiti", zaključio je Šmit.

Podsetimo, Izetbegović je izjavio da su se Bošnjaci prebrojali i da imaju pripremljen odgovor "za ne daj Bože".

"Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate", kazao je Izetbegović.

Iz opozicije su mu odmah odgovorili da neprimereno huška na rat, a u brojnim reagovanjima političara iz Republike Srpske prevladale su ocene da to čini samo zbog izbora.

Lider SNSD-a Milorad Dodik u oštrom reagovanju na izjavu predsednika bošnjačke SDA Bakira Izebegovića o "prebrojavanju" poručio je da Srbe niko neće prebrojavati, pa ni muslimani, ali treba da znaju da nas je dovoljno.

On je istakao da je "ono što slušamo poslednjih dana od muslimana iz Sarajeva udar na mir i stabilnost, jednako kao i Šmitov nelegalni i antidejtonski dolazak i ponašanje u BiH".

"Tehničke izmene zakona sprečavaju izborne prevare"

Odluka o tehničkim izmenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine doneta je da bi se sprečile izborne prevare i ona je u skladu sa zahtevima Saveta Evrope i Venecijanske komisije, koja je dala svoje predloge, a podržala ju je i Evropska unija, izjavio je Šmit.

"Izborni zakon za opšte i slobodne izbore u BiH tek treba unaprediti kada je reč o sprečavanju izbornih prevara, pa su tehničkim izmenama zakona povećane kazne za one koji lažiraju brojanje glasova, šire govor mržnje ili pokušavaju da utiču na volju birača", rekao je Šmit u intervjuu za Dojče vele.

U pitanju su tehničke izmene zakona, a političke je Šmit „stavio na čekanje“, jer, po njegovim rečima, želi da izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH pruži još jednu, poslednju šansu da one izmene Izborni zakon.

"Za nekoliko nedelja ćemo se sastati sa predstavnicima stranaka. A onda ću videti ima li pomaka. A nakon izbora bi se trebalo dalje razgovarati na evropskom nivou o tome kada BiH može da postane članica EU. Ako ne mogu da pokažu napredak, onda će to izazvati velika pitanja, i to ne samo u Briselu. Upravo sam zato i preuzeo inicijativu pred izbore. To je poslednja šansa, da tako kažem", naveo je Šmit i dodao da će odluka o političkim izmenama Izbornog zakona postati izvršna tek kada je bude potpisao.

Šmit očekuje da će odluka biti doneta do izbora, do kojih je ostalo još dva meseca i podsetio je da ima izvršna ovlašćenja, ali da je odlučio da ih još uvek ne koristi.

"Izbori su za dva meseca. To je razuman vremenski period. Ja sada pojačavam pritisak. A onda ćemo videti! Pritom, trebalo bi imati na umu da ja imam izvršna ovlašćena. Nisam odustao od njih. Samo ih ovaj put nisam koristio. Postavio sam uslov i nadam se još jednom da svoja ovlašćenja ni u jednom trenutku neću morati da koristim. Nadam se da svi žele da pokažu da mogu da učine nešto. I zato nisam potpuno bez očekivanja i bez nade", izjavio je Šmit.

Komentari (0)

Evropa