Region

Politička kriza u BiH zbog Izbornog zakona: "Rat nikada nije prestao, samo se od 1995. vodi drugim sredstvima"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2022

-

17:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit upotrebio je Bonska ovlašćenja i nametnuo tehničke izmene Izbornog zakona BiH. Međutim, nije doneo izmene koje su bile najavljene u medijima, a koje su izazvale reakcije širom BiH, pa i proteste u Sarajevu. 

Iako se danima o tome spekulisalo, visoki predstavnik u sredu nije nametnuo političke izmene izbornog zakona koje se odnose na uvođenje cenzusa od tri odsto u kantonima za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na izbor predsednika i potpredsednika Federacije BiH i na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Političke izmene Izbornog zakona, kako je ranije danas najavljeno, stavljene su "na čekanje" kako bi domaći političari pokušali da se dogovore oko spornih stavki.

Novinarka Rubina Čengić za Euronews Srbija objašnjava da su ove tehničke izmene koje su nametnute pooštrile kazne za govor mržnje, za zloupotrebu imena kandidata, zloupotrebu javnih resursa. Ona dodaje da te izmene jesu bile potrebne, ali napominje i da, ukoliko je to bila jedina namera OHR, onda je o tome moglo da se razgovara u neko drugo vreme i na drugi način.

"Nezvanična predizborna kampanja traje"

Komentarišući nezadovoljstvo u BiH zbog najava koje su kružile u medijima i zašto su pomenute potencijalne izmene, pre svega pitanje cenzusa, bile sporne za jedan deo naroda Čengić kaže da se BiH već nekoliko meseci nalazi u jednoj intenzivnoj predizbornoj kampanji iako ona nije još zvanično počela.

"Mi imamo opšte parlamentarne izbore za parlament BiH početkom oktobra ove godine i ta nezvanična predizborna kampanja traje. Šta god da se pojavilo, koja god informacija da se pojavila, vi biste imali tu jednu podelu - nekome odgovara, nekome ne odgovara, to je nekako sudbina BiH od rata pa na ovamo. Uvek kada se razgovaralo o nekim potrebnim promenama, uvek biste imali od te naše tri strane  jednu koja je za, dve koje su protiv i obrnuto", rekla je ona. 

Kako ona kaže, situacija u BiH nastala je zbog mogućih izmena Izbornog zakona i Ustava, koje zapravo niko nije video, ali su političari iskoristili i "uzburkali nacionalne duhove". Ipak, ona kaže da stavka koja se tiče cenzusa jeste sporna.

"Jedna od izmena o kojima se govorilo, a da niko nije pokazao papir na kom to piše, zaista jeste bila sporna. To je ovaj nacionalni cenzus za kantone, za delegiranje pojedinaca u Dom naroda. Ona zaista jeste sporna. Bilo je tumačenja da iz nekih kantona ne bi uopšte bilo delegata u Domu naroda što je potpuno pogrešno i da bi tako jedna odluka pala na sudu u Strazburu. Ali sa druge strane, mi sad imamo situaciju da pojedine političke partije apsolutno kontrolišu situaciju u Domu naroda i mogu da blokiraju šta žele", rekla je ona.

Da li je moguć bilo kakav dogovor?

Kristijan Šmit je inače rekao da političari u narednih nekoliko nedelja razgovaraju i donesu rešenje, a na pitanje da li očekuje da dođe do tih političkih izmena, Čengić kaže da ne veruje da je kroz dogovor političkih lidera u ovom trenutku išta moguće.

"U funkciji predizbornog začešljavanja ne verujem da će se ikakav politički dogovor postići do početka oktobra. Visoki predstavnik bi možda mogao da nametne, ali moramo voditi računa o nekoliko stvari. Prvo, evropska praksa je da se ništa u Izbornom zakonu ne menja u izbornoj godini iz jednog razloga što je jako važno da političke partije i kandidati znaju po tačno kojim pravilima ulaze u izborni proces i po kojim pravilima će se odvijati. Sa druge strane, i ove tehničke izmene koje povećavaju kazne u izbornom procesu će napraviti ozbiljne probleme Centralnoj izbornoj komisiji BiH jer oni sami sada moraju dobro da razmotre kako se primenjuje, ko je zadužen za primenu bilo čega iz ovih izmena. Dakle nisam optimista da će se te promene desiti do samog dana izbora", napominje ona.

Komentarišući, međutim, izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića da Bošnjaci imaju pripremljen odgovor "za ne daj Bože" i da su se "prebrojali lovci, mladi ljudi i instruktori na dronovima", na šta je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik reagovao u sličnom tonu, Čengić kaže da u BiH "rat nikada nije prestao samo se od 1995. vodi nekim drugim sredstvima".

"U ovom kontektnom slučaju izjave političara koji u svakom mogućem trenutku pokazuju političku i društvenu neodgovornost podižući tenzije, šireći strah među ljudima. Ta atmosfera u kojoj živimo sve ove godine je bila razlog što smo mogli da imamo ovakve demonstracije kakve smo videli na osnovu imaginarne odluke koje niko nije video i za koje niko nije znao hoće li biti nametnute. Bojim se da ćemo u narednom peridu imati još sličnih izjava", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa