Region

Burne reakcije u BiH zbog demarša Turković: Rasprava se prenela na ambasadore Irana i Izraela

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2022

-

09:47

Burne reakcije u BiH zbog demarša Turković: Rasprava se prenela na ambasadore Irana i Izraela
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Demarš ministarske spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković Izraelu zbog podrške predloženim promenama Izbornog zakona na kojima insistiraju Hrvati u BiH zakopmolikovao je ionako komplikovanu situaciju.

Na demarš Turkovićeve najpre je reagovao srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik porukom na Tviteru da Turkovićeva svojim neustavnim ponašanjem nastavlja da narušava ugled BiH na medunarodnoj sceni, zloupotrebljavajući svoj položaj i iznoseci lične i stavove svoje Stranke demokratske akcije o bitnim pitanjima, bez konzultacija i odluke Predsedništva BiH.

Usledila je i reakcija Josipa Brkića, zamenika Turkovićeve u Ministarstvu spoljnih poslova saopštenjem da je Noi Galu Gendleru, ambasadoru Izraela u Albaniji zaduženom i za BiH, preneo da demarš koji je uputila Turković nije zvaničan stav BiH.

Brkić, inače, član HDZ BiH, je ambasadoru Izraela preneo da demarš Turkovićeve nije zvanična pozicija države BiH, već samo stav jedne političke stranke, odnosno Stranke demokratske akcije.

Rasprava se prenela na ambasadore Irana i Izraela

Ambasador Izraela u Zagrebu Ilan Mor je u oštrom reagovanju na Tviteru upitao iranskog kolegu u Sarajevu da li je kvalifikovan da o bilo čemu prosuđuje.

Ovome je prethodilo reagovanje iranskog ambasadora u Sarajevu koji je podržao demarš ministarke spoljnih poslova Bisere Turković Ministarstvu spoljnih poslova Izraela i izraelskoj ambasadi u Tirani, koja je zadužena i za BiH, zbog podrške hrvatskim zahtevima za izmenu Izbornog zakona BiH.

"Cionistički režim aparthejda nije kvalifikovan da komentariše političku sudbinu Bosne i Hercegovine", saopštila je Ambasada Irana na Tviteru.

Na ovaj Tvit iranske Ambasade izraelski ambasador uu Zatrebu Mor je na Tviteru napisao:

"Da li je ovaj ubilački i vrlo opasni Mula iz Teherana uopšte kvalifikovan da o bilo čemu prosuđuje...?".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa