Region

Izetbegović: Šmit traži nemoguće

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2022

-

15:41

Izetbegović: Šmit traži nemoguće
Izetbegović: Šmit traži nemoguće - Copyright profimedia/Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da sumnja u uspeh domaćih političara da dogovore izmene Izbornog zakona BiH u narednih šest sedmica, odnosno u roku koji je postavio visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit.

"Visoki predstavnik je kazao da imamo šest sedmica da nešto uradimo. U ovoj predizbornoj upali, da rešimo ono što nismo bili u stanju rešiti relativno smireni, protekle dve godine - gotovo je nemoguće", rekao je Izetbegović, prenosi portal Klix.ba.

Dodao je da misli da će se stranke takmičiti među sobom u, kako je rekao, "patriotizmu, ko to bolje odbija".

"Jasno ćemo definisati šta ne ide, a ono što nametne neka bude prihvatljivo. I s te strane sam optimista, da tako možemo uticati na odluku visokog predstavnika, lobiranjem na istoku i zapadu, sa prijateljima usmeriti stvari kuda treba da idu. To možemo", rekao je Izetbegović.

Podsetimo, Visoki predstavnik Kristijan Šmit pre nekoliko dana je upotrebom Bonskih ovlašćenja nametnuo tehničke izmene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se unapređuje integritet izbornog procesa i stvaraju se preduslovi za transparetnije i fer izbore, što podrazumeva i uvođenje tehnologije za nadgledanje kompletnog izbornog procesa.

Iako najavljene u medijima, političke izmene izbornog zakona koje se odnose na uvođenje cenzusa od tri odsto u kantonima za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na izbor predsednika i potpredsednika Federacije BiH i na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, stavljene su "na čekanje" kako bi domaći političari pokušali da se dogovore oko spornih stavki.

Najavljene izmene Izbrnog zakona izazvale su reakcije širom BiH, pa i proteste u Sarajevu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa