Region

Novi verbalni sukob Dodika i Izetbegovića: Ko je razarao na Balkanu?

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2022

-

09:46

Novi verbalni sukob Dodika i Izetbegovića: Ko je razarao na Balkanu?
Bakir Izetbegović i Milorad Dodik - Copyright profimedia, EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da predsednik SDA Bakir Izetbegović, kako je naveo, "podlo i uporno pokušava da obmane nedavno rođene da je Srbija ratovala u BiH".

Dodik je za Srnu, reagujući na tvrdnju Izetbegovića da je Srbija "razarala na Balkanu" i da "nema gde nije napravila problem u proteklih 30 godina", rekao da Izetbegović time želi da poruči da je BiH muslimanska, a da su svi koji nisu muslimani odnekud došli.

"Mi smo vekovima svoji na svome, dočekivali i ispraćali imperije od kojih su neke, poput Otomanske, u BiH ostavile vidljiv trag", naglasio je Dodik.

Istakao je da je žalosno da Bakir Izetbegović nakon svega što su prošli narodi u BiH svom narodu pominje rat kao opciju.

"Niko nije zaslužio takav teror od svojih političkih predstavnika, pa ni muslimani u BiH", smatra Dodik.

Prema njegovoj oceni, "nekadašnji lider Bošnjaka Alija Izetbegović žrtvovao je mir za muslimansku državu koju nije dobio, jer su Srbi, kao autohton narod na ovim prostorima, uspeli da odbrane svoje kuće i imanja".

Izetbegović je, prethodno, na tribini svoje stranke u Brezi ukazao na, kako ih je nazvao, "blokade i opstrukcije u Bosni i Hercegovini, a posebno na pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu od političkih struktura iz Republike Srpske".

Kako navodi portal Kliks, lider SDA je u tom kontekstu naglasio ulogu Rusije i Srbije, naročito u kontekstu bezbednosne situacije u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi.

"Da Rusija i Srbija hoće mir, imali bi ga sutradan. Rusija razara Ukrajinu. Srbija je razarala na Balkanu. Nema gde nije napravila problem u proteklih 30 godina. Znamo šta je bilo u Bosni i Hercegovini i umesto da spuste loptu, umesto da plate odštetu i umesto da se ponašaju na civilizovan način, oni su ponovo izvor problema. Da hoće mir i sebi i nama, imali bi ga već danas", izjavio je Izetbegović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa