Region

Antivladini protesti u Sofiji, demonstranti ne žele bliske energetske veze sa Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2022

-

23:02

Antivladini protesti u Sofiji, demonstranti ne žele bliske energetske veze sa Rusijom
Tanjug/AP/Valentina Petrova - Copyright Tanjug/AP/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Stotine Bugara izašle su danas na ulice glavnog grada Sofije da izraze bojazan da bi aktuelna prelazna vlada te zemlje mogla da raskine sa politikom svojih prozapadnih prethodnika i da se vrati bliskim energetskim vezama sa Rusijom.

Drugi u planiranoj seriji protesta pod sloganom Tiho-Gas, održan je ispred predsedničke rezidencije u Sofiji, a organizatori su poručili da od privremene vlade žele veću odgovornost, prenosi AP.

Mnogi u Bugarskoj, članici EU i NATO, strahuju da je prethodna, prozapadna vlada srušena u junu zbog svog čvrstog stava protiv ruske invazije na Ukrajinu i odbijanja da u rubljama plaća Gaspromu, zbog čega je krajem aprila Rusija prekinula isporuke gasa Bugarskoj.

Prve javne izjave aktuelne prelazne vlade, koju je imenovao predsednik Rumen Radev, ukazuju na to da bi Bugarska mogla ponovo da započne pregovore sa Gaspromom kako bi izbegla nestašice prirodnog gasa kasnije tokom godine.

"Odbijamo da budemo zavisni od Gasproma i finansiramo Putinov nečuveni rat", pisalo je na jednom od transparenta na protestu.

Atanas Šarkov, jedan od organizatora protesta, pozvao je Radeva, koji snosi direktnu odgovornost za postupke prelazne vlade, da garantuje da odluke prethodne vlade neće biti revidirane, insistirajući da Gasprom mora prestati da bude jedini snabdevač gasom.

"Krajnje je vreme da sledimo evropsku politiku i budemo deo Evrope", rekao je Šarkov.

Prošlog meseca lideri Grčke i Bugarske obeležili su završetak novog gasovoda koji bi od 1. oktobra trebalo da Bugarsku snabdeva prirodnim gasom iz Azerbejdžana.

Preporuka za vas

Komentari (1)

aleksandar

11.08.2022 08:02

Tako je, Bugari ! Nedajte Rusima bugarski gas !

Evropa