Biznis vesti

Bugarski "Bulgargaz" traži poskupljenje gasa za domaće tržište od 60%

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2022

-

17:28

Bugarski "Bulgargaz" traži poskupljenje gasa za domaće tržište od 60%
Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay - Copyright Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska gasna kompanija "Bulgargaz" je potvrdila svoju procenu o poskupljenju prirodnog gasa i predlaže da u avgustu ona bude 297,89 leva (152,69 evra) po megavat-satu (MWh), prema informaciji objavljenoj na veb sajtu kompanije.

Predlog "Bulgargaza" predstavlja povećanje od oko 60 posto u odnosu na julsku cenu od 186,17 leva (95,42 evra) po MWh, prenosi bugarski portal novinite.

Predložena cena po kojoj „Bulgargaz” prodaje prirodni gas krajnjim snabdevačima i subjektima koji poseduju dozvolu za proizvodnju i prenos toplotne energije ne uključuje akcize i PDV, napominje se u tekstu.

Razlog poskupljenja su visoke cene po kojima ta državna kompanija kupuje plavo gorivo. Poređenja radi, cene na evropskim tržištima gasa za isporuke u avgustu 2022. premašuju 171 evro za MWh, saopštio je "Bulgargaz".

Komisija za regulativu u sektoru energije i voda (EVRC) tek treba da zakaže datum za javnu raspravu o predlogu "Bulgargaza".

Cena gasa u Bugarskoj za avgust je već trebalo da bude odobrena, ali je 21. jula Ustavni sud proglasio neustavnim imenovanje sada već bivšeg predsednika EVRC-a Stanislava Todorova. Posle višednevne političke napetosti, Narodna skupština je vratila bivšeg šefa Ivana Ivanova na čelo regulatornog tela za energetiku, navodi se u informaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis