Region

Zločin kakav Crna Gora ne pamti: Šta se do sada zna o stravičnom pohodu ubice koji je usmrtio 10 sugrađana na Cetinju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti, RTCG

13/08/2022

-

08:50

Zločin kakav Crna Gora ne pamti: Šta se do sada zna o stravičnom pohodu ubice koji je usmrtio 10 sugrađana na Cetinju
Zločin kakav Crna Gora ne pamti: Šta se do sada zna o stravičnom pohodu ubice koji je usmrtio 10 sugrađana na Cetinju - Copyright Facebook/Socijaldemokrate Cetinje, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj Gori počela je trodnevna žalost povodom stradanja građana u Cetinju, gde je u pucnjavi ubijeno 11 ljudi, među kojima i napadač. U skladu sa Odlukom koju je crnogorska vlada donela sinoć na telefonskoj sednici, dani žalosti su subota, nedelja i poneđeljak, 13, 14 i 15. avgust.

"Povodom nezabeleženog tragičnog događaja, koji je za posledicu imao gubitak života crnogorskih građana i građanki, Vlada je donela Odluku o proglašenju trodnevne žalosti na teritoriji cele države Crne Gore” navodi se u Obrazloženju Odluke.

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, napadač Vuk Borilović (34) otvorio je vatru na sugrađane i ubio 10 osoba, dok je šestoro ranjeno. Napadač je pucao i na policiju, a u tom obračunu je ubijen.

Prve žrtve napadača, kako su naveli nadležni, bili su njegovi podstanari - žena i njeno dvoje maloletne dece. Zatim je pucao na sve koji su pokušali da pomognu žrtvama. U pucnjavi je ranjeno šestoro ljudi - dvoje je zbrinuto u Cetinjskoj bolnici, dok je četvoro prebačeno u Klinički centar u Podgorici.

Euronews TV

Iz Urgentnog centra KCCG su za TVCG kazali da je jedan muškarac je primljen sa najtežim povredama glave i grudnog koša. Tri pacijenta su hitno morala u operacionu salu i te povrede su prilično ozbiljne.

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović izjavila je medijima da su u tu ustanovu, nakon tragedije na Cetinju, primljene četiri povređene osobe, od kojih je troje u životnoj opasnosti.

Stanje povređenih

U saopštenju KCCG navedeno je da je jedna od četiri ranjene osobe koje su zbrinute kod njih stabilno i van je životne opasnosti, smeštena na Klinici za neurohirurgiju.

Prinskrin/RTCG, Facebook/Vuk Borilović

 

"Drugi pacijent je nakon prijema operativno zbrinut, ima povrede moždanih struktura i koštanih struktura glave, grudnog koša, životno je ugrožen i nalazi se u Centralnoj intenzivnoj jedinici", navode iz KC CG.

U saopštenju se dodaje da treći pacijent ima povredu trbušnih organa, dominantno jetre, operativno je zbrinut i na merama dalje intezivne terapije i monitoringa i takođe je smešten u intezivnoj jedinici.

"Četvrti pacijent ima povrede vrata, grudnog koša, otvoreni prelom desne nadlaktice, takođe operativno zbrinut i dalje zahteva tretman u intenzivnoj jedinici", naveli su iz KC CG.

Dva pacijenta u Cetinjskoj bolnici su van životne opasnosti.

"Pucao na podstanare"

Direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin, kasno sinoć saopštio je da je, prema za sada poznatim okolnostima, V. B.  prve žrtve ubio oko 15.30 časova:

"Pucao je na porodicu čiji su članovi boravili u postorijama njegove kuće kao podstanari u naselju Medovina. On je, tom prilikom, upotrebom vatrenog oružja, lovačke puške, lišio života dvoje dece, jedno starosti osam, a drugo jedanaest godina i ranio njihovu majku koja je u medicinskoj ustanovi podlegla povredama. Potom je izašao i pucao iz istog vatrenog oružja na stanovnike ovog naselja, kojom prilikom je lišio života još sedam osoba, a ranio šest".

Tanjug/AP/Risto Božović

 

Objasnio je da je u razmjeni vatre teško ranjen jedan policijski službenik.

"Za sada nije jasno što je potaklo V.B. na ovako gnusan čin, kojom prilikom je i sam lišen života. Naglašavam da se okolnosti celokupnog događaja, uključujući i lišenje života V.B. i dalje utvrđuju, a javnost će, posredstvom medija, biti obaveštena o svim detaljima. Želim i da izrazim nadu da više nikad nećemo svedočiti ovakvoj tragediji u Crnoj Gori”, rekao je Brđanin, dodajući da saoseća sa porodicama stradalih i da se nada da će se povrijeđeni brzo i uspešno oporaviti.

Unakrsna vatra

Policajci koji su nakon prijavljene pucnjave došli na lice mesta nisu uspeli da priđu M.B. jer je taj Cetinjanin otvorio vatru na njih. Pucao je i u ekipu Hitne medicinske pomoći, onemogućavajući ih da ranjenim sugrađanima ukažu pomoć.

Prema informacijama sa lica mesta, svog ujaka ubio je dok je ovaj pokušavao da ga urazumi, govoreći mu “sada ću ti objasniti što radim".

Dok je policija razmenjivala vatru sa napadačem i nakon što je ranio jednog od njih sumnja se da je napadača iz pištolja pogodio jedan sugrađanin koji je takođe pokušavao da ga nagovori da se preda. Ta informacije nije zvanično potvrđena, ali o tome je govorila i dežurna tužiteljka.

Dežurna tužiteljka Andrijana Nastić je navela da prema prvim saznanjima, napadača je ubio neko od građana, ali to je i dalje nepotvrđeno. 

Tanjug/AP/Risto Božović

 

Dežurna viša tužiteljka Andrijana Nastić sinoć je, nakon uviđaja, saopštila da je Borilovića ubio sugrađanin, ali nije otkrila njegov identitet.

Šta se zna o ubici

Vuk Borilović je rođen 21. novembra 1988. godine na Cetinju, gde je završio osnovnu školu. Srednju brodomašinsku školu pohađao je u Beogradu. Bio je oženjen i otac troje dece. 

On je prema nezvaničnim saznanjima ovog portala pre par dana svoju suprugu i decu odveo u Herceg Novi. Borilović je pucao na ljude u blizini svog mesta stanovanja. 

Nadležni navode da nije jasno što je podstaklo ubicu na ovako gnusan čin, u kome je i sam ubijen.

“Naglašavam da se okolnosti cjelokupnog događaja, uključujući i lišenje života V.B. i dalje utvrđuju, a javnost će, posredstvom medija, biti obaviještena o svim detaljima”, kazao je Brđanin.

Zastave na pola koplja

Povodom trodnevne žalosti, zastave će biti spuštene na pola koplja na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova, prenosi RTCG.

Na dan žalosti na javnim mjestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a u ugostiteljskim objektima neće se emitovati muzika.

Elektronski i drugi mediji dužni su da programske sadržaje prilagode obeležavanju dana žalosti.

Komentari (0)

Evropa